Ucraina şi-ar putea transporta cerealele prin apele teritoriale ale României

cereale

SURSA FOTO: Dreamstime

În prezent, Ucraina caută o nouă rută pentru a-și transporta cerealele prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei, a anunțat, miercuri, ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasil Bodnar.

Ucraina caută o nouă rută pentru a-și transporta cerealele

Din punctul său de vedere, încheierea acordului privind exportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră va afecta companiile de transport maritim şi asigurările, însă Guvernul de la Kiev a creat deja un fond pentru garantarea acestor riscuri.

„Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Şi asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave. Acesta este riscul. Avem şi oportunităţi de a atrage nave şi companiile care sunt gata să furnizeze aceste nave pentru transportul cerealelor.

Din punctul nostru de vedere, acest lucru poate fi implementat chiar şi fără a folosi această rută care a fost deja agreată, însă prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei. Este, de asemenea, posibilă o opţiune de minimizare a riscurilor”, a declarat, miercuri, ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasil Bodnar, potrivit Suspilne.

Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mikola Solski, a spus recent că va propune ca Guvernului de la Kiev să ofere garanţii de asigurare pentru ca firmele să continue transportul maritim, fără implicarea Rusiei, în cadrul unui nou acord.

„Planul B exclude a patra parte (Rusia) din această relaţie. Dacă suntem complet blocaţi, (…) atunci transportatorii pot merge prin acest coridor cu o asigurare garantată de guvernul nostru. Proprietarii de nave pot avea încredere suficient de mare în faptul că armata ucraineană şi apărarea sa aeriană îşi pot face treaba”, a zis el, potrivit agenției de presă Reuters.

Conform sursei citate anterior, Guvernul de la Kiev a creat deja un fond special de asigurare în valoare de 547 de milioane de dolari americani pentru companiile ale căror nave ar veni în porturile ucrainene de la Marea Neagră în cadrul unui nou acord.

Președintele Turciei rămâne optimist

La polul opus, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat, însă, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea „să continue Acordul de la Istanbul”, în pofida anunţurilor contrare ale Guvernului de la Moscova.

„Cred că, în pofida declaraţiilor de azi (luni), prietenul meu Vladimir Putin vrea să continue acordul umanitar, care permite exportul cerealelor Ucrainei la Marea Neagră, care expiră la miezul nopţii de luni spre marţi.

Ministrul meu de Externe urmează să discute la telefon (cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov), iar eu voi discuta cu Vladimir Putin imediat ce mă întorc”, a zis Recep Tayyip Erdogan înainte să plece într-un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Qatar.