Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de ţară candidată la UE, dar mai au pași mulți de făcut în procesul de aderare, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Uniunea Europeană a decis să acorde atât Ucrainei cât și Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, însă procesul de aderare este unul mult mai complex.
În timpul unei scurte conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a vorbit despre aceste aspecte.
Oficialul european susține că ambele țări candidate la UE au „teme de făcut” înainte de următoarea etapă a procesului de aderare, transmite CNN. În același timp, aceasta a mai adăugat că decizia luată în cursul zilei de joi, confirmă încă odată faptul că UE rămâne unită și puternică în fața amenințărilor externe, ea făcând referire la atitudinea Rusiei.
Ucraina și Republica Moldova trebuie să își facă ”temele”
În același timp, președinta CE s-a arătat convinsă de faptul că Ucraina și Republica Moldova vor acționa rapid și vor pune în aplicare toate reformele necesare pentru aderarea la UE.
„Toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare”, a spus Ursula von der Leyen.
Ulterior, într-o postare pe contul personal de Twitter, șefa Comisiei Europene a vorbit și despre decizia luată joi. Ursula von der Leyen susține că hotărârea a de a acorda statutul de ţări candidate pentru republica Moldova şi Ucraina ”ne întăreşte pe toţi” în fața imperialismului rus.
Uniunea Europeană este mai unită, dar și mai puternică
Totodată, ea a mai precizat că această mișcare confirmă faptul că UE rămâne puternică și unită în fața amenințărilor externe.
„Întăreşte Ucraina, Moldova şi Georgia, în faţa imperialismului rus. Şi întăreşte UE. Pentru că arată încă o dată lumii că suntem uniţi şi puternici în faţa ameninţărilor externe”, a spus aceasta.
La rândul său, președintele Consiliului a subliniat importanța unui astfel de mesaj de uitate, având în vedere situația actuală. „Este un mesaj foarte puternic care este transmis. Un mesaj de unitate, de determinare în termeni politici”, a adăugat şi preşedintele Consiliului, Charles Michel, în cadrul conferinţei.