Ucraina şi Rusia au căzut de acord măcar într-o privință. Cele două țări au făcut schimb de circa 320 de trupuri de soldaţi ucişi, au anunțat sâmbătă autorităţile de la Kiev.
Schimbul dintre cele două țări vecine aflate în conflict a avut loc pe 2 iunie, pe linia frontului din regiunea Zaporojie.
Schimb între Rusia și Ucraina
Potrivit guvernului ucrainean, fiecare dintre cele două părţi au predat celeilalte circa 160 de trupuri neînsufleţite ale soldaților.
Ucraina i-a cerut de multe ori Rusiei să-i predea trupurile soldaţilor săi ucişi. Kievul a acuzat Moscova că îşi tratează propriile forţe militare ca pe „carne de tun” şi că nu-i pasă ca soldaţii săi ucişi să aibă parte de o înmormântare demnă.
În acest schimb s-au implicat serviciile de informaţii ucrainene şi statul major al forţelor armate.
Pe 31 mai, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că va preda Ucrainei corpurile neînsufleţite a 152 de combatanţi ucraineni găsite într-o „dubă izotermă” pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, port strategic la Marea Azov aflat în prezent sub controlul forţelor ruse şi al miliţiilor proruse din Doneţk.
Se retrag trupele? Anunțul momentului din Rusia
Rusia a anunțat sâmbătă că trupele militare ucrainene se retrag din oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei.
„Unităţi ale armatei ucrainene, suferind pierderi critice în timpul luptelor pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi), se retrag spre Lîsîciansk”, un alt oraş din apropiere, de cealaltă parte a râului Doneţ, a declarat Ministerul Apărării din Rusia într-un comunicat.
Cu toate acestea, ministerul rus nu precizează numărul militarilor ucraineni care s-ar retrage spre Lîsîciansk, iar presa internațională nu a reuşit să verifice aceste declaraţii dintr-o sursă de informaţie independentă.
„Realizând că este imposibil să reziste mai mult şi să ţină în mâinile lor zona industrială Severodoneţk, autorităţile ucrainene au ordonat unui grup tactic mixt să mineze rezervoare ce conţin azot şi acid azotic în uzina Azot” , a mai susținut armata rusă.
Potrivit rușilor, grupul rămas la faţa locului este format din „supravieţuitori” ai brigăzii 79 de asalt aerian şi din membri ai apărării teritoriale ucrainene, relatează AFP.
Kremlinul mai spune că armata ucraineană vrea să explodeze cuvele cu produse chimice pentru a contamina zona şi a „întârzia” ofensiva armatei ruse.