Ucraina și Rusia au făcut un schimb de prizonieri. Câți militari au fost eliberați?
Totuși, nu a fost precizat și numărul rușilor implicați în schimb, potrivit informațiilor transmise de adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, preluate de afp.com
„Veşti bune din regiunea Zaporojie. Un schimb tocmai a avut loc, 86 de militari ucraineni, între care 15 femei, sunt acum în siguranţă”, a postat pe Telegram Kirilo Timoşenko.
La rândul său, vicepremierul Irina Vereşciuk a spus că militarii „sunt deja transportaţi acasă”.
„Aş vrea să mă adresez tuturor oamenilor noştri care încă sunt ţinuţi prizonieri. Vom lupta pentru fiecare dintre voi şi vă vom aduce acasă! Rămâneţi puternici”, a completat aceasta.
Ucrainenii au râs de militarii lui Putin
Amintim că un comandant al armatei ucrainene a transmis că soldații ruși luptă „ca proștii”, fără nicio strategie, în contextul în care forțele armate ale președintelui Vladimir Putin par în retragere în Ucraina, potrivit Insider.
„Rușii luptă ca proștii. Ei nu au o strategie sau tactică, ei cad mereu în aceleași capcane și comandanții lor îi imping să avanseze”, a afirmat locotenentul Tatiana Ciornovol cu privire la militarii armatei ruse, în cadrul unui interviu acordat televiziunii americane CBS News.
Afirmațiile sale au venit în contextul în care forțele armate ale Rusiei au avut un randament cu mult sub așteptări în Ucraina, în pofida superiorității numerice de la începutul războiului, mai ales în ceea ce privește tehnica de luptă.
Recent, a avut loc un atac ucrainean cu elicoptere asupra unui depozit de petrol din orașul rusesc Belgorod, o dovadă că nu doar că aviația rusă nu a reușit să obțină supremația aeriană nici după aproape 5 săptămâni de luptă, ci că Forțele Aeriene ale Ucrainei încă au aeronave capabile de operațiuni ofensive limitate.
Rob Lee, un expert în forțele armate ruse și cercetător la Foreign Policy Research Institute, a explicat imaginile devenite virale cu soldații ruși au folosit fân, covoare și crengi pentru a-și camufla vehiculele. Asta arată lipsa de pregătire a comandanților sau instrucțiuni inadecvate trimise subordonaților.
Analistul militar a afirmat că o altă posibilitate ar fi că generalii ruși au fost atât de încrezători de victorie încât nu au dispus ca toate forțele să fie dotate cu camuflajele de care aveau nevoie, o ipoteză susținută și de faptul că soldaților ruși li s-au dat provizii și combustibil pentru doar 2-3 zile de lupte la începutul invaziei.