Ucraina și Rusia o dau la pace? Ce pretenții a înaintat Kievul către Moscova

rusia Ucraina război

Sursă: Dreamstime

La 29 martie, delegațiile ucraineană și rusă au purtat discuții la Istanbul pentru a pune capăt războiului, discuții care au durat mai mult de trei ore. Părțile au analizat aspectele legate de acordul privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Aceste propuneri au fost înaintate părții ruse.

La conferința de presă finală, reprezentanții delegației ucrainene au anunțat progresul negocierilor. Șeful delegației ucrainene, David Arahamiya, a declarat că punctul cheie al discuțiilor a fost acordul privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, transmite radiodifuzorul public național din Ucraina, Suspilne.

„Astăzi am venit cu o propunere oficială pentru un nou sistem de garanții de securitate pentru Ucraina. Insistăm ca acesta să fie un tratat internațional semnat de toți garanții de securitate care îl ratifică, pentru a nu repeta greșeala care a fost odată în Memorandumul de la Budapesta, care s-a dovedit a fi doar o bucată de hârtie, și vrem să fie un mecanism internațional de garanții de securitate concrete pentru Ucraina”, a declarat Arahamiya.

Tratatul include o clauză privind aderarea Ucrainei la UE

Printre garanți, Ucraina vede țările din Consiliul de Securitate al ONU, printre care Statele Unite, Marea Britanie, China, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel și Rusia.

Arahamiya a precizat că unele țări au dat deja aprobarea preliminară, dar Ucraina așteaptă anunțuri oficiale. Potrivit acestuia, în Tratat există o clauză separată privind promovarea aderării Ucrainei la UE.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei, membru al delegației, Oleksandr Chaly, a relatat detaliile acordului: „Dacă Ucraina este obiectul unei agresiuni, al unui atac militar, al unei operațiuni, avem dreptul să solicităm consultări în termen de trei zile. Atunci țările garante trebuie să ne ofere asistență militară, armament și chiar să închidă spațiul aerian deasupra Ucrainei. Faceți tot posibilul pentru a restabili securitatea Ucrainei, iar aceasta este cererea noastră cheie.”

El a adăugat că, drept răspuns, Ucraina își va fixa statutul de stat nealiniat și nenuclear.

Răspunsul delegației ruse și ce va urma?

Delegația ucraineană a înmânat propunerile sale părții ruse, care, potrivit declarațiilor șeful delegației ruse la Istanbul, Vladimir Medinski, le va transmite lui Vladimir Putin.

Reprezentanții Federației Ruse și-au anunțat, de asemenea, intenția de a face doi pași pentru detensionarea situației din Ucraina. Potrivit lui Medinski, unul dintre pași se referă la aspectul militar, iar celălalt, la cel politic. El a precizat că partea rusă a primit din partea Ucrainei spre analiză „o poziție clar formulată pentru a fi inclusă în acord”. Aceste propuneri vor fi prezentate președintelui Federației Ruse.

Potrivit reprezentantului delegației ucrainene, Oleksandr Chaly, discuțiile vor continua.

„Am anunțat condițiile de bază, la care nu vom renunța. În următoarele două săptămâni vom continua negocierile cu Rusia și am început deja consultările cu toate țările garante. Cred că în două săptămâni va fi posibil să invităm garanții la discuții multilaterale. Cele mai fundamentale diferențe trebuie să fie convenite la cel mai înalt nivel politic”, a declarat Chaly.