Armata ucraineană a avertizat cu privire la „posibila pregătire a unei provocări pe teritoriul Zaporojie în viitorul apropiat”. Forțele ucrainene au arătat că „obiecte similare cu dispozitive explozive au fost plasate pe acoperişul exterior al reactoarelor 3 şi 4”.

„Denotaţia lor nu ar trebui să afecteze generatoarele, ci să dea impresia unor bombardamente din partea ucraineană”, continuă armata, avertizând că Moscova „va face dezinformări pe acest subiect”.

La Moscova, un consilier al gigantului nuclear rus Rosatom, Renat Karchaa, a acuzat Kievul că a pregătit un „atac” asupra centralei.

Rusia susține că armata ucraineană va încerca să atace centrala

„Astăzi am primit informaţii pe care sunt autorizat să le dezvălui. Pe 5 iulie, în timpul nopţii, în întuneric deplin, armata ucraineană va încerca să atace centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat Renat Karchaa pentru televiziunea rusă, citat de AFP.

El a dat asigurări că Kievul plănuieşte să folosească „arme de precizie cu rază lungă de acţiune” şi drone.

Aflată sub controlul armatei ruse din 4 martie 2022, cea mai mare centrală electrică din Europa a fost vizată de atacuri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică de mai multe ori. Potrivit Kievului, Rusia a plasat trupe şi arme în incinta centralei.

Risc major pentru România

Trebuie menționat că riscul pentru România este foarte mare, în cazul în care centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de pe teritoriul Europei, ar fi vizată de un incident nuclear sau chiar ar sări în aer.

În eventualitatea tragică a unei explozii la centrala nucleară Zaporojie, populaţia va trebui evacuată pe scară largă, având în vedere norul radioactiv ce se va forma şi care va avea efecte devastatoare pentru ani de zile. Imediat vorbim despre expuneri acute la radiaţii, însă pe termen lung se va înregistra o creştere a numărului de cazuri de cancer înregistrate în rândul populaţiei.

„Oamenii care vor fi expuși la un nivel mic sau mediu de radiații vor suferi de o intoxicație acută cu radiații, și se pot recupera. Asta se poate întâmpla în zile, săptămâni sau luni, dar pentru cei supuși la doze mici, în anii care vor urma, se pot îmbolnăvi de cancer”, a arătat recent Ross Peel, expert la Centrul de Știință și Securitate de la Colegiul Regal din Londra, citat de jurnaliştii The Sun.

În cazul unui nor radioactiv de proporţii, acesta ar putea ajunge în toate colţurile continentului, având în vedere poziţionarea centralei nucleare de la Zaporojie.