Noua lege ucraineană a minorităţilor naţionale oferă garanţii în conformitate cu standardele internaţionale, dar pentru asigurarea deplinei conformităţi cu aceste standarde unele dispoziţii ale legii trebuie reconsiderate.
Acest punct de vedere a fost exprimată, într-o opinie de Comisia de la Veneţia – Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept. Instituția a sesizat faptul că diminuarea considerabilă a predării în limbile minorităţilor în Ucraina pune în pericol identitatea lingvistică a acestor minorităţi.
Printre recomandările se regăsesc asigurarea corespunzătoare a dreptului de acces la mass-media în limbile minorităţilor, precum şi reconsiderarea dispoziţiilor din alte legi ce restrâng libertatea folosirii limbilor minorităţilor sau care prevăd tratamente diferenţiate ale limbilor minorităţilor.
Recomandările Comisiei de la Veneția
Alte recomandări menţionează extinderea dreptului de organizare a evenimentelor în limbile minorităţilor către toate persoanele, eliminarea obligaţiei de a furniza traducerea în limba ucraineană la evenimentele publice la cererea vizitatorilor sau a spectatorilor (sau cel puţin de a o reconsideră ţinând cont de principiul proporţionalităţii), şi de asemenea sporirea certitudinii din punct de vedere legal a posibilităţii de a dispune de traducerea informaţiilor oficiale şi generale în limba minoritară.
Comisia de la Veneţia recomandă de asemenea ca Legea Minorităţilor să garanteze atât dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale să înveţe în limba lor cât şi drepturile lor lingvistice pe parcursul întregului proces educaţional, aşa cum este cerut în mod rezonabil prin aplicarea standardelor internaţionale, cum ar fi de pildă cazul în zonele care în mod tradiţional nu sunt locuite de persoane aparţinând minorităţilor naţionale sau nu sunt locuite în mod substanţial de acestea, dar există o cerere suficientă.
Consiliul Europei cere Ucrainei să nu aplice legea anti-oligarhi
Consiliul Europei i-a cerut marţi Ucrainei să nu pună în aplicare legea cu privire la oligarhi.
La iniţiativa preşedintelui Volodimir Zelenski, parlamentul ucrainean a adoptat, în septembrie 2021, o lege anti-oligarhi, aceşti oameni de afaceri foarte bogaţi acuzaţi de exploatarea economiei Ucrainei şi de influenţarea presei şi a clasei politice din ţară.
Însă Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei ce se pronunţă asupra proiectelor legislative sau legilor deja în vigoare din cele 46 de ţări membre, a estimat că măsurile adoptate de Kiev ”provoacă îngrijorări grave” în ceea ce priveşte conformitatea lor cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Legea nu trebuie să fie aplicată în stat
”În consecinţă, Comisia de la Veneţia ajunge la concluzia că legea nu trebuie să fie aplicată în stat”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat.
În schimb, Consiliul Europei îi recomandă Ucrainei să-şi consolideze legislaţia în domenii precum concurenţa, combaterea corupţiei, transparenţa pieţelor publice, concentrarea media şi spălarea banilor.
În 2022, Consiliul Europei, care are 46 de state membre, a exclus Rusia ca urmare a invadării Ucrainei.