Ucraina, speriată de trupele ruse din Transnistria. Republica Moldova anunță că nu au fost observate escaladări

Nicu Popescu a declarat în Parlamentul European că totul este liniștit momentan și că nu a fost observată nicio mișcare de escaladare.

”Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în regiune înainte, noi, ca guvern, nu putem exclude nicio opţiune şi trebuie să luăm în considerare întreaga gamă de scenarii de desfăşurare a evenimentelor, inclusiv pe cele negative”, a mai spus ministrul de Externe din Republica Moldova.

Acesta a mai declarat că ”sperăm că zona de război nu se va apropia de graniţa noastră”, făcând referire la bombardamentele ruse din zona Odesa, la 50 de kilometri de granița cu Republica Moldova.

Având în vedere că trupele ruse au avansat în ultimele zile pe frontul din sudul Ucrainei, experții militari occidentali au precizat că este posibil să se urmărească înființarea unui coridor terestru din Donbas și Crimeea până la provincia separatistă Transnistria.

”Ipoteza noastră de lucru este că (Republica) Moldova nu este o ţintă pentru acţiuni militare şi nu vedem niciun motiv pentru care să fim atacaţi”, a mai spus Nicu Popescu.

De asemenea, el a mai spus că statutul de neutralitate militară este înscris în Constituția Republicii Moldova și că țara nu urmărește aderarea la NATO.

”Mandatul legal dat guvernului este să asigure neutralitatea Moldovei. Acesta este cadrul în care operăm”, a spus oficialul moldovean pentru Euractiv, atunci când a fost întrebat dacă actuala situație de securitate ar putea duce la o schimbare de abordare la Chișinău.

Mulți refugiați vin în Republica Moldova

De asemenea, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a declarat că valul mare de refugiați a venit cu dificultăți. El spune că 360.000 de ucraineni au intrat în Republica Moldova și că o treime din ei au decis să rămână acolo.

”Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei şi vom avea nevoie de sprijin pentru a face faţă presiunii”, a subliniat oficialul de la Chişinău. „Nu avem nevoie de sprijin cu relocări, am primit unele oferte, avem nevoie de sprijin pentru a gestiona situaţia celor care au decis să rămână, şi mulţi au decis să rămână în (Republica) Moldova, iar aceasta înseamnă un cost semnificativ pentru noi ca ţară, ca societate”, a explicat Nicu Popescu.

Amintim că pe data de 5 aprilie va avea loc, la Berlin, o conferință a donatorilor pentru a ajuta Republica Moldova să facă față valului de refugiați.