Întrebat de jurnaliști dacă loviturile masive de luni, 31 octombrie 2022, asupra instalațiilor energetice din Ucraina ar putea fi considerate un răspuns la recentele evenimente din Sevastopol, Vladimir Putin a răspuns: „În parte, este, dar asta nu este tot ce am putut face”.

Potrivit spuselor sale, atacul asupra navelor Flotei Rusiei din Marea Neagră a reprezentat o amenințare pentru navele militare și navele civile implicate în „afacerea cu cereale” întrucât „dronele, atât subacvatice, cât și aeriene, se aflau în parte în coridorul prin care cerealele sunt scoase din Ucraina”.

Vladimir Putin a precizat, totodată, că ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a transmis informații despre poziția armatei ruse în această chestiune.

„Am fost de acord cu el, el (Șoigu – n.r.) spune pe bună dreptate: reprezintă o amenințare atât pentru navele noastre, cât și pentru navele civile. Dar trebuie să asigurăm siguranța navelor civile”, a afirmat Vladimir Putin.

„Dacă Ucraina lovește aceste nave, noi vom fi de vină”, a adăugat președintele Rusiei, relatează agenția de presă Interfax.

Vă amintim că, în urmă cu câteva zile, autoritățile din Peninsula Crimeea au raportat un atac cu drone militare în apele Golfului Sevastopol. Ministerul Apărării din Rusia a anunțat, atunci, că a fost vorba despre un atac al dronelor ucrainene asupra navelor Flotei Rusiei din Marea Negre, atac care a fost respins.

„Atacul a implicat nouă vehicule aeriene fără pilot și șapte drone maritime autonome. Navele Flotei Mării Negre care au fost atacate de teroriști sunt implicate în asigurarea securității coridorului de cereale, ca parte a inițiativei internaționale de export de produse agricole din porturile ucrainene”, a informat Ministerul Apărării din Rusia.

Dronele ucrainene au fost distruse, iar dragorul de mine naval Ivan Golubets, precum și bariera din Golful Yuzhnaya au suferit avarii minore în urma sabotajului.

Kievul a rămas fără electricitate și fără apă din cauza atacurilor Rusiei

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat, luni, că aproximativ 270.000 de apartamente din Capitală au rămas fără electricitate în urma atacurilor cu rachete lansate de armata Rusiei. 40% dintre consumatorii Capitalei au rămas și fără alimentare cu apă.

Cu toate acestea, alimentarea cu apă în zone de est a Capitalei a fost restabilită, iar lucrările de refacere pentru jumătarea vestică a capitalei sunt în curs de desfășurare, a explicat Vitali Klitschko.

„Inginerii energeticieni plănuiesc să stabilizeze situația cu alimentarea cu energie electrică în jurul orei 21:00-22:00. Dar chiar și după reluarea alimentării cu energie electrică, vor fi aplicate în continuare întreruperi de curent. Pentru că situația este dificilă”, a scris el pe contul lui de Telegram.

Acesta a precizat, de altfel, că pentru a economisi energia electrică, intervalele dintre trenurile de metrou vor fi mai mari, începând de marți (1 noiembrie 2022).