Cele mai noi informaţii sosite din Ucraina în legătură cu luptele care se dau între ruşi şi ucraineni, dar şi situaţia civililor din ţara vecină.
Alerte de raid aerian în aproape toate regiunile Ucrainei. Militarii ruşi nu par însă să avanseze pe teren
Militarii ruşi aproape că au înconjurat orașul Sumy, însă toate încercările de până acum de a-l izola au eșuat. Nici tentativele de a cuceri Harkovul nu au dat roade.
Avansul spre Kiev al trupelor ruse nu pare nici el să meargă mai bine. Cu toate că suburbiile din nord-vestul Capitalei au fost din nou sub focurile artileriei ruse, Kievul rezistă în continuare ofensivei.
Primarul Vitali Klitschko a vizitat un punct de control militar de la periferie, unde soldații ucraineni au construit tranșee pentru a-i opri pe invadatori.
La Liov, oraş din vestul Ucrainei, situat foarte aproape de graniţa cu Polonia, oamenii au fost din nou îndemnaţi să se adăpostească prin sirenele de raid aerian. Oraşul a fost vizat de mai multe atacuri puternice în ultimele zile.
Alertele de raid aerian au fost declanşate, duminică dimineaţă, ”aproape în fiecare regiune” a Ucrainei, potrivit The Kiev Independent.
⚡️Air raid alerts go off in almost every region of Ukraine.
Sirens have been activated in the Sumy, Mykolaiv, Ternopil, Poltava, Kirovohrad, Kharkiv, Zaporizhzhia, Kyiv, Lviv, Ivano-Frankivsk, Dnipropetrovsk, Rivne, Volyn, Cherkasy, Zhytomyr, Vinnytsia, Odesa oblasts.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 20, 2022
Civili ucişi de bombardamente sau duşi în Rusia împotriva voinţei lor
Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile locale. Printre morţi se numără 14 copii.
Harkov continuă să fie bombardat de artilerie şi mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite şi au luat foc sâmbătă seara, a informat agenţia de presă UNIAN.
Primarul din Mariupol a reclamat că mai multe mii de locuitori din orașul asediat au fost trimiși în Rusia. Într-un mesaj pe Telegram, edilul Vadim Boicenko afirmă că unii au fost trimiși către orașe îndepărtate din Rusia, în timp ce soarta altora rămâne necunoscută.
“Ceea ce fac ocupanții astăzi este cunoscut celor mai în vârstă, care au fost martorii evenimentelor îngrozitoare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când naziștii ridicau oameni cu forța.
Este greu de imaginat că în secolul XXI oamenii sunt deportați cu forța în altă țară”, a transmis primarul din Mariupol.
Jurnaliştii de la BBC afirmă că nu a reușit să verifice încă afirmația.
Ruşii se confruntă cu militari care refuză să continue ofensiva
De cealaltă parte a baricadei, Rusia a deschis un dosar împotriva a 10 militari ruşi pentru că au refuzat să continue ofensiva spre Harkov. Din cauza pierderilor mari ale unităţii, aceşti soldaţi au refuzat să continue să participe la ostilităţi.
Ca urmare, biroul comandantului oraşului rus Belgorod a declanşat o anchetă asupra celor 10 militari ai Brigăzii Motorizate 138 de Puşcaşi care au participat activ la atacul de la Harkov, a comunicat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainiene.
În plus, şeful celui de-al 652-lea grup de informaţii şi operaţiuni psihologice al forţelor ruse a fost mustrat sever pentru munca slabă la crearea aşa-numitei „Republici Populare Herson”, mai indică aceeaşi sursă.