Biroul de presă al Ministerului ucrainean pentru Energie şi Combustibili a declarat că nu există probabilitatea unei întreruperi a exporturilor ucrainene de energie către Ungaria, Slovacia şi România, informează Mediafax.

„Compania naţională pentru energie, Ukrenergo, a îndeplinit la 12 iunie o cere a Companiei Naţionale pentru Comerţ Exterior, Ukrinterenergo, de a livra 500 de megawaţi de energie din aşa-numita insulă energetică Burştin până la sfârşitul săptămânii. Astfel, dispunem de întreaga capacitate a secţiunii interstatale a UCTE” se arată într-o declaraţie a secretarului de presă al Ministerului, Fent Di, dată publicităţii luni.

„În prezent, secţiunea interstatală şi capacităţile de export către Occident funcţionează la capacitate maximă, astfel că informaţiile din presă privind riscul întreruperii exporturilor ucrainene de electricitate nu corespund realităţii”, a declarat el.

Potrivit informaţiilor anterioare, care citau surse din cadrul Ministerului pentru Energie şi Combustibili, exporturile ucrainene de electricitate către Europa riscau să fie întrerupte din cauza disputei între compania producătoare, OJSC Zahidenergo, şi operatorul de export, compania naţională, Ukrinterenergo. Astfel, Zahidenergo, care oprează centrala termoelectrică Burştin, care la rândul său produce energie pentru export, ar fi refuzat la începutul lui iunie să accepte programul de livrare către Europa stabilit de Ukrinterenergo.

Potrivit sursei, cauza reală ar fi exixstenţa unui contract de livrare între Zahidenergo şi compania System Consulting ZRt., aflată în proprietatea antreprenorului ungar Laszlo Kapolyi.

SURSA: Mediafax