Potrivit unui acord de furnizare a gazelor naturale semnat în 2009, acord pe care Kievul încearcă de mult să-l modifice, Ucraina trebuie să plătească anual Rusiei cel puţin o cantitate de 33 miliarde metri cubi de gaze naturale, indiferent de cât consumă în realitate.
”Am răspuns că nu considerăm rezonabil să plătim o factură de 7 miliarde de dolari deoarece nu vedem niciun motiv. Ne-am respectat toate obligaţiile contractuale”, a declarat Stavitski într-o conferinţă de presă.
De asemenea, ministrul Stavitski a indicat că Ucraina are de gând să înceapă să importe gaze naturale din Europa, via Ungaria şi Slovacia, în primul trimestru al acestui an. ‘Există unele aspecte tehnice pe care le mai avem de rezolvat cu Slovacia, în timp ce cu Ungaria au fost soluţionate aproape toate aspectele’, a precizat ministrul ucrainean al energiei.

Separat, Gazprom a informat că nu vede niciun motiv pentru reducerea achiziţiilor de gaze naturale de către compania NJSC Naftogaz Ukraini în 2012 şi 2013 şi în consecinţă a trimis companiei ucrainene o factură de 7,09 miliarde de dolari pentru că a achiziţionat o cantitate mai mică cu 16,7 miliarde metri cubi decât cea prevăzută în contract. Potrivit companiei ruse, cantitatea minimă prevăzută în contractul de tip ”take-or-pay” pentru 2012 era de 41,6 miliarde metri cubi, iar în realitate livrările s-au ridicat la 24,9 miliarde metri cubi.

Ucraina importă aproximativ 60% din necesarul său de gaze naturale din Rusia, în plus aproximativ două treimi din gazele naturale ruseşti destinate Europei trec prin teritoriul ucrainean. Disputele dintre Moscova şi Kiev pe tema preţului şi termenelor de livrare a gazelor naturale au dus de două ori (în 2006 şi 2009) la oprirea livrărilor de gaze naturale ruseşti destinate Europei.(Sursa: Agerpres)