Israelul și-a perfecționat apărarea aeriană după ce în 1991, în timpul războiului din Golf, a fost atacat cu rachete Scud irakiene. Anul trecut, a fost de acord să împărtășească tehnologia cu Ucraina. În materie de armament însă, nu s-a grăbit să răspundă cererilor Kievului.
Israelul va furniza Ucrainei un sistem de detectare timpurie a rachetelor
Una dintre aceste cereri viza Iron Dome, un interceptor cu rază scurtă de acţiune utilizat în mod regulat de către Israel pentru a doborî rachetele lansate de militanţii palestinieni din Gaza.
Oficialii au refuzat să ofere detalii despre sistemul de detectare dezvoltat pentru ucraineni, fiind conștienți de eforturile guvernului lor de a menține relații bune cu Moscova. Ambasadorul Evghen Korniciuk a spus că sistemul, alimentat cu date de la radarele ucrainene, este în prezent testat în capitala ucraineană.
„Acesta permite identificarea diferitelor obiecte, inclusiv a rachetelor balistice, şi calculează unde vor merge şi, practic, acest lucru ne permite să închidem anumite părţi ale ţării, mai degrabă decât întreaga ţară”, a declarat el pentru Reuters, făcând referire la alertele actuale de adăpost aerian care sunt emise atunci când Ucraina este atacată.
Potrivit lui Korniciuk, atunci când va fi finalizat, sistemul va avertiza rezidenţii cu privire la zonele care urmează să fie lovite de rachete sau drone ruseşti fie prin declanşarea unor sirene în apropiere, fie prin alerte pe telefoanele mobile.
Sistemul ar permite mesaje mai precise, care să dea alarma în cartiere individuale aflate sub ameninţare. „Ne va permite să închidem Kievul în mod sectorial”, a spus ambasadorul. „Unii locuitori vor fi anunţaţi pe telefoane cât timp au la dispoziţie pentru a merge în adăpostul lor, în timp ce în alte părţi ale Kievului oamenii vor putea să stea şi să bea o cafea”, a adăugat acesta.
„Ceea ce ştiu de la experţii noştri este că au început deja să lucreze şi sper că, în conformitate cu calendarul nostru intern, va mai dura încă o lună sau două pentru a-l pune în funcţiune în Kiev”, a mai declarat diplomatul, adăugând că apoi vor urma alte cinci orașe.
Cum funcționează sistemul folosit în Israel?
Sistemul pare să se potrivească cu sistemul de detectare a rachetelor folosit în Israel, care, potrivit unui oficial, împarte ţara în aproximativ 1.700 de zone. Tel Aviv şi Ierusalim sunt subdivizate în patru sau cinci zone fiecare. Alertele sunt transmise prin intermediul telefoanelor mobile, al difuzoarelor automate şi al site-urilor web, oferind „timpii de adăpost” în funcţie de distanţa dintre ţintă şi sursa lansării.
Cel mai scurt timp este de 15 secunde, iar cel mai lung este de trei minute. Alertele apar pe telefoanele mobile ale israelienilor care descarcă aplicaţia militară relevantă, însă numai dacă se află în zona de impact. În rest, aplicaţia nu urmăreşte telefoanele mobile ale utilizatorilor şi este activată doar dacă se întâmplă să se afle în zona de impact.