Mark Rutte susține că nu i s-a promis niciodată Ucrainei că va adera la NATO în urma unui acord de pace
Liderii statelor membre NATO nu i-au promis niciodată Ucrainei că va deveni membră a Alianței în urma unui acord de pace cu Rusia, a declarat Mark Rutte, secretarul general al NATO, joi, la Bruxelles, într-o conferință de presă. Declarațiile vin într-un context în care tensiunile din regiune continuă, iar discuțiile privind posibile soluții de pace devin tot mai relevante.
„Trebuie să ne asigurăm că Vladimir Putin nu va mai încerca niciodată să atace Ucraina, asta este crucial, dar nu a existat niciodată o promisiune către Ucraina că va adera la NATO în urma unui acord de pace”, a spus Rutte, subliniind că obiectivul principal rămâne securitatea Ucrainei, iar aderarea la NATO nu a fost o condiție stabilită în negocierile de pace.
Rutte a precizat că, în această perioadă tensionată, în care negocierile cu Rusia sunt esențiale, nu trebuie să se facă promisiuni care să genereze așteptări nefondate.
În acest context, secretarul general NATO a subliniat că este esențial ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că Occidentul este „unit” atunci când se discută despre soluții pentru încheierea conflictului.
„Nu ştiu ce gândeşte exact preşedintele Putin, bineînţeles”, le-a spus Rutte jurnaliştilor la finalul reuniunii miniştrilor apărării de la Bruxelles.
„Este un negociator puternic, este foarte imprevizibil dar, între timp, dacă vrem un acord de pace, trebuie să participe” la negocieri, a adăugat Rutte.
Ucraina va fi implicată în orice fel posibil în orice acord de pace
Rutte a reafirmat faptul că Ucraina va fi implicată în orice fel posibil în orice acord de pace care va urma, subliniind că discuțiile nu vor fi valabile fără participarea activă a Kievului. De asemenea, el a insistat asupra importanței ca acordurile de pace să fie durabile și echitabile, subliniind că nu trebuie să se repete greșelile din trecut.
„Este crucial ca în momentul în care se stabilește un acord de pace, acesta să fie durabil, Putin să știe că este sfârșitul și că nu mai poate încerca vreodată să captureze vreo parte a Urainei”, a explicat Mark Rutte.
Nu trebuie să avem un „Minsk 3”, a spus el, făcând referire la acordurile de la Minsk din 2014, care nu au reușit să aducă o soluție de durată pentru conflictul din estul Ucrainei.
![NATO, alianta](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/02/NATO-alianta-e1712506194736.jpg)
Rutte a abordat și întrebarea legată de ce face Europa pentru a se asigura că va rămâne un actor important la masa negocierilor, având în vedere demersurile președintelui american Donald Trump de a începere discuțiile directe cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Secretarul general al NATO a subliniat că statele membre ale Alianței colaborează strâns în acest sens, iar acest lucru este dovedit prin eforturile continue de coordonare, inclusiv cu Statele Unite.
„Ne consultăm intens între noi, inclusiv cu SUA. Mă voi afla mâine (vineri – n.r.) la München pentru a mă întâlni cu emisarul american Keith Kellog şi cu vicepreşedintele J. D. Vance, echipele noastre se coordonează intens. Asta am făcut în ultimele 24 de ore, am încercat să ajungem la un numitor comun”, a explicat Rutte.
Cel puțin 3% din PIB alocați apărării
În ceea ce privește politica de apărare, Rutte a subliniat necesitatea ca statele membre NATO să își asume un angajament mai mare în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. El a spus că procentul alocat din PIB trebuie să fie „mai mult de 2%, cel puţin 3%”.
Acesta a fost un punct important pe agenda discuțiilor din cadrul reuniunii miniștrilor apărării de la Bruxelles, având în vedere noile provocări la nivel global și importanța consolidării capacităților Alianței.
Într-o convorbire telefonică purtată miercuri, Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, și Vladimir Putin, președintele Rusiei, au abordat principalele probleme internaționale, inclusiv conflictele din Ucraina. Trump a exprimat încrederea că negocierile pentru încheierea războiului ar putea avea succes și a subliniat că, dacă ar fi fost la conducere, conflictul nu ar fi izbucnit.
„Eu cred cu tărie că negocierile vor avea succes. Au murit milioane de oameni într-un război care nu ar fi avut loc dacă eu eram președinte.
Dar războiul a izbucnit, deci, trebuie să se încheie. Eu cred că eforturile vor duce la un rezultat de succes, sper că în curând”, a subliniat Trump.