Ucraina a interzis deja exporturile unor produse agricole și a introdus licențe pentru principalele sale produse de export – grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui, potrivit Reuters.
„Cabinetul de miniștri introduce o cotă zero pentru exportul de îngrășăminte minerale, care reprezintă o interdicție de facto a exportului de îngrășăminte din Ucraina”, a declarat ministerul într-o declarație.
Ucraina prognozase exporturi de 60 de milioane de tone de cereale înainte de invazie
Acesta a precizat că interdicția va contribui la „menținerea echilibrului pe piața internă” și se aplică îngrășămintelor complexe (azot, fosfor și potasiu).
În mod tradițional, Ucraina începe campania de primăvară la sfârșitul lunii februarie sau în martie. Fermierii spun că vor începe semănatul în zonele sigure de îndată ce vor putea.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că țara trebuie să însămânțeze cât mai multe culturi în această primăvară, în ciuda invaziei rusești.
Sindicatul producătorilor agricoli din țară a declarat săptămâna aceasta că este probabil ca fermierii să reducă suprafețele însămânțate cu semințe de floarea soarelui, rapiță și porumb în acest an, înlocuindu-le cu cereale – hrișcă, ovăz și mei.
Ucraina, cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui din lume, prognozase înainte de invazie că ar putea exporta peste 60 de milioane de tone de cereale, inclusiv 33 de milioane de tone de porumb și 23 de milioane de tone de grâu, în sezonul iulie-iunie 2021/22.
Ministerul Agriculturii a declarat că Ucraina a exportat 43 de milioane de tone de diverse cereale în sezonul 2021/22 până la 23 februarie, cu o zi înainte de invazie.
Ce spune Adrian Chesnoiu despre situația din România
În România, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a declarat duminică faptul că anul agricol 2022/2023 ne preocupă mai mult din punct de vedere al fertilizanţilor decât cel pe care îl parcurgem. Acesta a precizat că avem asigurate peste două treimi din necesar și a subliniat că în momentul de faţă nu ştie ce se va întâmpla
„Ne preocupă anul agricol 2022/2023 poate mai mult decât cel pe care îl parcurgem acum, datorită faptului că aici avem suprafeţele de toamnă însămânţate, chiar dacă mai sunt factori de risc prezenţi în agricultură.
Din informaţiile şi datele oficiale pe care noi le avem la Ministerul Agriculturii peste două treimi din necesarul de îngrăşăminte pentru anul agricol 2021/2022 este deja distribuit.
Sigur că sunt şi anumiţi fermieri care nu şi-au făcut stocurile din vară atunci când au început să crească preţurile şi preţul la fertilizanţi a crescut vertiginos”, a precizat Chesnoiu, întrebat care sunt soluţiile pentru asigurarea fertilizanţilor din agricultură, în condiţiile în care Azomureş, cel mai important producător din România, şi-a suspendat activitatea.
Ministrul a explicat că majorarea preţurilor la îngrăşăminte s-a datorat efectului a doi factori principali, respectiv criza gazelor naturale din Europa şi explozia preţului la certificatele de emisii de CO2.