Un nou coridor umanitar pentru nave
Cel puțin în primă fază, coridorul pare să se aplice navelor, cum ar fi navele care transportă containere care au fost blocate în porturile din Ucraina de la invazia din 2022 februarie și care nu au fost acoperite de acordul care a deschis porturile pentru transporturile de cereale.
Însă ar putea fi un test major al capacității Ucrainei de a redeschide culoarele maritime într-un moment în care Rusia încearcă să își reimpună blocada, după ce a abandonat acordul privind cerealele luna trecută.
„Astăzi a început să funcționeze un nou coridor umanitar temporar”, a declarat telefonic pentru Reuters Oleh Chalik, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene.
„Coridorul va fi foarte transparent. Vom pune camere de luat vederi pe nave și va exista o transmisiune pentru a arăta că aceasta este o misiune pur umanitară și nu are niciun scop militar”, a spus el.
Într-o declarație, marina ucraineană a precizat că rutele au fost deja propuse de Ucraina direct Organizației Maritime Internaționale (OMI). Rutele ar fi „utilizate în principal pentru navele civile care se află în porturile ucrainene Chornomorsk, Odesa și Pivdenni de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, la 24 februarie 2022”.
„Navele ale căror proprietari/căpitanii confirmă oficial că sunt gata să navigheze în condițiile actuale vor putea trece prin aceste rute”, se arată în comunicat. Documentul a precizat că rămâne în continuare un risc din cauza minelor din Marea Neagră și a amenințării militare din partea Rusiei.
Rusia nu și-ar fi dat acordul
Un trader german de cereale a declarat pentru Reuters că „oamenii vor mai multe detalii despre canalul temporar de transport maritim ucrainean anunțat astăzi, deoarece acesta nu poate funcționa decât dacă Rusia se angajează concret să nu atace navele”.
Chalik nu a dat niciun indiciu că acest coridor a fost convenit cu Rusia. Luna trecută, Moscova a renunțat la acordul privind transportul de cereale din Marea Neagră, vechi de un an, care a permis Ucrainei să exporte în siguranță produse agricole, afirmând că un acord paralel care să ajute exporturile de cereale și îngrășăminte ale Rusiei nu a fost pus în aplicare.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că decizia Rusiei de a renunța la acest acord riscă să creeze o criză alimentară globală, afectând cel mai mult țările sărace, prin faptul că nu se mai comercializează cereale de la unul dintre cei mai mari exportatori din lume.