Ucraina va adera la Curtea Penală Internațională. Ce concesie a cerut Volodimir Zelenski

Curtea Penala Internationala

SURSA FOTO: icc-cpi.int

Miercuri, pe data de 21 august, Parlamentul ucrainean a hotărât ca Ucraina să adere la Curtea Penală Internațională (CPI), sperând să pedepsească Rusia pentru presupusele crime de război comise pe teritoriul ucrainean, au anunțat mai mulți deputați. Decizia vine după ani de tergiversări, și după o opoziție militară.

Ucraina va adera la Curtea Penală Internațională

Un număr total de 281 de parlamentari au votat pentru ratificarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curții Penale Internaționale (CPI), au anunțat mai mulți parlamentari pe rețelele de socializare, notează agenția AFP.

Deputata Evghenia Kravciuk a scris pe pagina sa de Facebook că această decizie va deschide „posibilităţi mai mari de pedepsire a Rusiei şi va consolida izolarea Rusiei”.

Deputata a explicat că Ucraina a invocat Articolul 124 al Statutului de la Roma, care permite exceptarea oricărui cetățean ucrainean, fie civil sau militar, de la urmărirea penală de către Curtea Penală Internațională (CPI) pentru crime de război, pe o perioadă de șapte ani.

Ea a menționat că ratificarea acestui document, trimis Parlamentului în această lună de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, face parte din angajamentele asumate de Kiev față de Uniunea Europeană (UE).

Potrivit deputatei, „este o măsură necesară, deplin justificată şi sigură”.

Opoziția nu a susținut demersul

Irina Gherașcenko, o parlamentară din opoziție care nu a susținut documentul, la fel ca și Partidul său, Solidaritatea Europeană, a anunțat că, înainte de vot, au avut loc „negocieri dificile” în Parlament.

Aceasta a anunțat pe Telegram că „militarii au cerut ca ratificarea să fie amânată până la sfârşitul legii marţiale”.

Gherașcenko a subliniat că „nimeni nu a explicat ce se va întâmpla după” cei șapte ani de exceptare prevăzuți de Articolul 124.

Ucraina este devastată de un conflict început în 2014, când Rusia a lansat un război în Donbas (estul Ucrainei) după anexarea Peninsulei Crimeea. În februarie 2022, Rusia a extins agresiunea printr-o invazie pe scară largă a țării vecine.

Ucraina a atacat Rusia cu drone

Amintim că în noaptea trecută, Ucraina a efectuat unul dintre cele mai mari atacuri cu drone asupra capitalei ruse, Moscova, marcând o nouă escaladare a conflictului dintre cele două națiuni.

Conform primarului Serghei Sobianin, apărarea antiaeriană rusă a reușit să doboare cel puțin zece drone, reducând astfel impactul atacului. Mai multe puteți afla aici.