Între timp, forțele armate ucrainene au confirmat că două elicoptere militare ale Kievului au bombardat un depozit de carburanți din Belgorod, scrie site-ul de analize militare19fortyfive.

În paralel, SUA se angajează să ofere Ucrainei mijloacele necesare pentru a rezista invadatorilor ruși.

„Am văzut că economia Rusiei se prăbușește; am văzut că rubla se prăbușește. Și vom continua să continuă, strategia de a face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că Ucraina are tot ceea ce trebuie pentru a continua să respingă agresiunea rusă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kate Bedingfield. „Războiul lui Putin a fost o gafă strategică care a lăsat Rusia mai slabă pe termen lung și din ce în ce mai izolată pe scena mondială”, a spus ea.

Lovitură strategică sau False Flag?

Vineri seara, două elicoptere Mi-24 au atacat un depozit de carburanți din orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina. Înregistrările video ale atacului arată elicoptere lansând mai multe rachete împotriva rezervoarelor uriașe de stocare a petrolului.

Inițial, atacul a ridicat semne de întrebare, unele voci sugerând că ar putea fi vorba de o operațiune False Flag a Rusiei, pentru a justifica metode mai brutale împotriva Ucrainei. Potrivit Washington Post, ultima dată când au căzut bombe pe teritoriul fostei URSS s-a întâmplat în timpul Războiului din Coreea, în 1950, într-un incident despre care americanii au susținut că a fost neintenționat, fiind cauzat de o eroare de navigație.

Putin recunoaște că este înfrânt

Unii analiști susțin că, odată cu anunțul recent că Rusia își va muta operațiunile ofensive în estul Ucrainei, pentru a „elibera Donbasul”, Vladimir Putin a recunoscut că nu mai poate câștiga războiul din Ucraina.

Opțiunile lui Putin au fost fie să escaladeze conflictul pentru a ieși din impas, fie să-și reducă obiectivele de război. Au existat recent indicii că ar putea recurge la arme de distrugere în masă, dar NATO a avertizat că ar putea interveni direct în război dacă Putin va face asta. Războiul ar fi putut degenera într-un război nuclear și ar fi pus în pericol autoritatea lui Putin în Rusia. Se pare că liderul rus a ales, cu înțelepciune, să detensioneze parțial lucrurile, notează 19fortyfive.