Ucraina va construi un zid la granița cu Belarus

Sursa: Dreamstime

Ucraina intenționează să construiască un zid la graniță cu Belarus! Minskul este un apropiat al Rusiei în contextul războiul din Ucraina, iar Kievul consideră că acest stat prezintă un risc pentru integritatea sa teritorială.

Autoritățile de la Kiev au anunţat, vineri, 11 noiembrie că intenționează să construiască un zid de beton armat şi alte fortificaţii la graniţa cu Belarus, care este un aliat apropiat al Moscovei, pe care Kremlinul l-a folosit pentru a-şi lansa invazia militară din Ucraina la 24 februarie, a relatat agenția de presă Reuters.

Graniţa Ucrainei cu Belarusul se întinde pe o lungime de peste 1.000 de kilometri

Kirilo Timoşenko, consilier prezidenţial ucrainean, a declarat faptul că a fost ridicat un zid, cu sârmă ghimpată în partea de sus, pe o suprafaţă de trei kilometri în regiunea Volînia la graniţa cu statul vecin Belarus, despre care autoritățile de la Kiev au afirmat că acest stat reprezintă o ameninţare.

În plus, au fost instalaţi saci de nisip şi au fost săpate tranşee, a precizat el. „Asta nu e totul, dar nu vom dezvălui detaliile”, a mai precizat Kirilo Timoşenko. Acesta a mai adăugat că sunt în derulare lucrări şi în regiunile Rivne şi Zhitomir, care se află de asemenea la graniţa cu Belarusul, dar a evitat să ofere mai multe detalii în acets sens.

Ministrul ucrainean al Apărării, Aleksii Reznikov, a declarat, joi, 10 noiembrie pentru sursa citată că Belarusul rămâne, în continuare, o ameninţare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei și că trupele de la graniţă sunt „într-o poziţie pasivă”. Graniţa Ucrainei cu Belarusul se întinde pe o lungime de peste 1.000 de kilometri.

Ucraineii au eliberat orașul Herson!

După opt luni de ocupație rusă, forțele armate ucrainene au eliberat orașul Herson! Pe rețele sociale au fost postate mai multe imagini în care ucrainenii se bucură că au înlăturat ocupantul.

Un grup de soldați ucraineni au ajuns în fața clădirii administrative din centrul orașului Herson, care a fost ocupat de ruși în primele zile ale invaziei militare. Mai mulți locuitori ai orașului au dat jos steagul rusesc de pe clădire și l-au înlocuit cu cel ucrainean, vineri, noiembrie, când rușii au anunțat încheierea retragerii pe malul stâng al râului Nipru.

Armata ucraineană a intrat vineri în oraşul Herson, în urma retragerii trupelor ruse de la malul de vest al fluviului Nipru, a relatat presa internașională. „Herson revine sub controlul Ucrainei, unităţi ale forţelor armate ucrainene intră în oraş”, a scris Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat postat pe Facebook.