Kievul are nevoie de livrări de gaz din Europa pentru a reduce dependenţa faţă de contractele cu Rusia şi a scădea preţul la acest combustibil.

În comunicatul Naftogaz se precizează că acordul cu RWE Supply&Trading este unul cadru, adică el nu prevede livrări obligatorii. De asemenea, contractul nu prevede termene concrete pentru realizarea lui şi nici volumul de livrări estimate.

Preşedintele Administraţiei Naftogaz, Evgheni Bakulin, a anunţat în martie că intenţionează să cumpere din Europa până la 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică circa o treime din întreaga cantitate pe care o importă. Acest lucru va putea fi făcut dacă o parte dintre gazoducte vor trece la un regim de activitate revers.

De altfel, chiar dacă Ucraina va reuşi să ajungă la o înţelegere cu companiile europene, multe dintre care primesc combustibil de la Gazprom, acest lucru nu va duce la reducerea automată a importurilor din Rusia. În contractele din 2009 este prevăzut principiul ‘take or pay’, care prevede amenzi substanţiale în cazul importurilor mai mici decât cele prevăzute. În 2012, Ucraina trebuie să cumpere de la Gazprom circa 33 de miliarde de metri cubi de gaz, precizează Lenta.ru.

Ucraina încearcă deja al doilea an să determine Gazprom să revizuiască prevederile contractelor din 2009, încheiate pe vremea fostului premier Iulia Timoşenko. Potrivit preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, Ucraina plăteşte anul pentru gaz cu 3,8 miliarde de dolari mai mult comparativ cu ţările vecine, scrie Agerpres.