Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a oferit, luni, mai multe informații despre procesul de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit lui, ucrainenii ar putea face acest pas după război.
NATO acordă toate șansele de aderare Ucrainei
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, susține că Ucraina poate deveni membră a Alianței abia după război. El spune că statul are toate șansele dacă se angajează să realizeze un set de reforme. În cadrul unei conferințe de presă, Stoltenberg a precizat că aliații din NATO au căzut de acord asupra acestui subiect. În plus, el adaugă că, în cadrul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, reprezentanții Alianței vor face și recomandări clare asupra reformelor necesare.
Totuși, toți aliații au căzut de acord și asupra faptului că aderarea deplină rămâne o perspectivă dificilă în contextul conflictului armat. Acest lucru rămâne valabil chiar dacă se desfășoară eforturi continue pentru consolidarea relațiilor dintre Ucraina și NATO
„Este prea devreme pentru a spune exact care va fi decizia pe care o vom lua la summitul de la Washington. Toţi aliaţii sunt de acord că, în plin război, aderarea deplină nu este posibilă, dar, bineînţeles, vom continua să analizăm pentru a aborda modul în care putem apropia şi mai mult Ucraina şi NATO”, a declarat secretarul general.
Tot el a mai adăugat că aliații vor continua să își ofere sprijinul față de Kiev. În acest context, în noiembrie 2023, Germania și Țările de Jos au oferit suma de 10 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei. Totodată, România a inaugurat un centru de antrenament pentru piloții ucraineni, cu accent pe avioanele F-16.
În plus, alți aliați, inclusiv Statele Unite și Finlanda, au trimis mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție cu scopul protejării orașelor din Ucraina.
Aliaţii NATO anunță trei decizii referitoare la Ucraina
Reprezentantul NATO a mai declarat că aliații respectă deciziile luate în cadrul summitul nostru de la Vilnius din iulie 2023. În acest context, el vorbește despre scurtarea căii de aderare a Ucrainei, care va avea parte de un proces într-un singur pas.
„Aliaţii NATO urmăresc şi pun în aplicare deciziile pe care le-am luat cu privire la Ucraina şi la aderarea sa la NATO la summitul nostru de la Vilnius din iulie anul acesta. Am luat trei decizii importante. În primul rând, am scurtat calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un singur pas, prin eliminarea cerinţei privind un plan de acţiune pentru aderarea Ucrainei, astfel încât acest pas a fost deja făcut”, a precizat el.
Jens Stoltenberg anunță înființarea Consiliului NATO-Ucraina. El explică faptul că, printre funcțiile acestuia se numără și capacitatea aliaților de a lua decizii împreună.
„În al doilea rând, am înfiinţat un Consiliu NATO-Ucraina, care este un organism important în cadrul căruia Ucraina şi toţi aliaţii NATO se reunesc la aceeaşi masă, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii, şi care este un organism în cadrul căruia putem lua decizii împreună, astfel încât Ucraina se apropie în mod semnificativ de NATO prin înfiinţarea unui organism de luare a deciziilor. Acest Consiliu se va reuni pentru prima dată la nivel de miniştri de externe în această săptămână”, anunță Stoltenberg.
Tot el anunță și un „program cuprinzător şi substanţial” care va asigura „interoperabilitatea deplină între forţele ucrainene şi forţele NATO”.
„În al treilea rând, am convenit asupra unui program cuprinzător şi substanţial pentru asigurarea interoperabilităţii depline între forţele ucrainene şi forţele NATO. Acest lucru îi va ajuta, bineînţeles, să se apropie de noi, să fie mai capabili să opereze împreună cu forţele NATO. Pe lângă aceasta, desigur, faptul că aliaţii NATO livrează F-16, tancuri de luptă, artilerie, instruire, toate acestea ajută Ucraina, într-un mod foarte practic, să se apropie de NATO, deoarece sunt din ce în ce mai capabili să opereze şi să lucreze împreună cu soldaţii NATO şi pe baza doctrinelor şi procedurilor de instruire ale NATO”, a arătat Jens Stoltenberg.
Alianța susține orice demers la Ucrainei către restabilirea păcii
Jens Stoltenberg a insistat asupra faptului că Ucraina are controlul asupra deciziei de a negocia orice acord de pace cu Rusia. El a adăugat că Ucraina va stabili condițiile pe care le consideră potrivite. În același timp, el a subliniat că Ucraina este cea care decide când și dacă este momentul adecvat pentru a iniția discuții de pace.
„Este la latitudinea Ucrainei să decidă care sunt modalităţile acceptabile de a pune capăt acestui război. Responsabilitatea noastră este de a sprijini Ucraina şi de a le permite ucrainenilor să elibereze cât mai mult teritoriu posibil şi de a-i pune în cea mai bună poziţie posibilă, atunci când sau dacă vor putea începe negocierile”, a subliniat şeful NATO.
Jens Stoltenberg a subliniat că natura războaielor le conferă imprevizibilitate. În plus, el a afirmat că NATO nu a identificat niciun indiciu care să sugereze că președintele Vladimir Putin intenționează să caute soluții pentru instaurarea păcii; dimpotrivă, există semnale că planifică intensificarea acțiunilor militare.
„Aşadar, ceea ce ştim este că cu cât oferim mai mult sprijin militar Ucrainei, cu atât mai puternică va fi poziţia lor pe câmpul de luptă şi cu atât mai puternică va fi poziţia lor la o eventuală masă de negocieri”, a explicat Stoltenberg.
El a concluzionat spunând că aderarea Suediei la NATO, a cărei ratificare este încă în așteptare din partea Turciei și Ungariei, va contribui la consolidarea securității pentru toți aliații. Jens Stoltenberg a îndemnat cele două țări să finalizeze procedurile necesare pentru a permite integrarea Suediei în cadrul Alianței.