Prima rută vizează aprovizionarea de la terminalele de gaze lichefiate din Turcia, gazele naturale urmând să tranziteze conductele din Bulgaria şi România. Cea de-a doua rută va trece prin Slovacia, furnizorul fiind în acest caz compania germană RWE.

Potrivit unei surse din Ministerul ucrainean al Energiei citată de Kommersant-Ukraina, "se poartă negocieri şi cu furnizori de gaze din Ungaria, dar cantităţile avute în vedere sunt reduse, aşadar această opţiune este puţin probabilă".

Folosirea rutelor de aprovizionare din Balcani şi Slovacia vor permite importul unui volum de gaze naturale de 12 miliarde de metri cubi anual. Se estimează că aprovizionarea prin Slovacia ar urma să înceapă către sfârşitul acestui an. În prezent, Ucraina importă din Rusia în fiecare an circa 32,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

"Chiar şi în condiţiile creşterii preţurilor la gaze pe piaţa spot, importul de gaze naturale prin noile rute este rentabil", susţine sursa ucraineană din Ministerul Economiei.

Ucraina intenţionează să importe o primă cantitate de 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale furnizate de o altă compania decât cea rusă, Gazprom, în luna mai a acestui an. Ministerul ucrainean al Economiei a anunţat anul trecut că volumul importurilor va creşte cu circa 4 miliarde de metri cubi pe an în urma modernizării staţiilor de pompare de la graniţa dintre Polonia şi Ucraina. Dar, potrivit companiei ucrainene Naftogaz, din luna noiembrie 2012 şi până în prezent, au fost importate de la RWE numai 57 de milioane de metri cubi de gaze.
Sursa: Agerpres