Ucraina va primi 500 de milioane de euro de la UE, în timp ce SUA trimit un ajutor militar de 270 de milioane de dolari

Uniunea Europeană a aprobat încă 500 de milioane de euro, echivalentul a 512 milioane de dolari, pentru furnizarea de arme și echipamente către Ucraina, a anunțat Consiliul European la 22 iulie.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat la începutul acestei săptămâni intenția UE de a furniza aceste fonduri.

Aproape toți banii, 490 de milioane de euro, vor fi cheltuiți pe arme și muniții. Restul de 10 milioane de euro vor fi alocate pentru echipamente de protecție, combustibil și materiale medicale.

Consiliul a aprobat primul pachet de 500 de milioane de euro la sfârșitul lunii februarie și l-a urmat cu alte trei în martie, aprilie și mai. Tranșa aprobată la 22 iulie este cea de-a cincea, ceea ce aduce suma totală la 2,5 miliarde de euro.

Fondurile provin din Facilitatea europeană pentru pace, un nou instrument financiar al UE care poate fi utilizat pentru consolidarea forțelor armate din țările partenere.

Potrivit ministrului german al apărării, Christine Lambrecht, Germania finanțează aproximativ un sfert din aceste cheltuieli.

SUA va acorda 270 milioane de dolari pentru Ucraina

Nu numai Uniunea Europeană a decis să ajute din nou Ucraina cu fonduri. Statele Unite ale Americii (SUA) au anunțat că va da Kievului un total de 20 de unităţi din aceste lansatoare de rachete multiple montate pe blindate uşoare după această nouă livrare, care va include de asemenea până la 500 de drone kamikaze Phoenix Ghost.

„În faţa acestor atrocităţi, preşedintele a arătat clar că vom continua să sprijinim guvernul ucrainean şi poporul său atât timp cât va fi necesar”, a adăugat el.

Sistemele Himars, extrem de mobile, lansează rachete ghidate prin GPS cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând Ucrainei să atingă ţinte ruseşti aflate anterior în afara razei de acţiune.

Ucraina va primi 36.000 de obuze suplimentare

SUA au mai anunțat că vor livra de asemenea 36.000 de obuze suplimentare, în timp ce ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov a cerut Occidentului să furnizeze sisteme de artilerie de precizie semnificativ mai multe, spunând că ţara sa ar avea nevoie de cel puţin 100 de Himars pentru o contraofensivă eficientă.

Printre altele, Statele Unite au cerut vineri Rusiei să implementeze „rapid” acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, semnat de Kiev şi Moscova la Istanbul.

„Ne aşteptăm ca implementarea aranjamentului de astăzi să înceapă rapid pentru a preveni ca persoanele cele mai vulnerabile din lume să se scufunde într-o nesiguranţă şi malnutriţie mai profunde”, a declarat în faţa presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe John Kirby.