Ministrul ucrainean al Energiei: Pe termen lung, Ucraina poate deveni un furnizor de combustibil nuclear

Ministrul Energiei din Ucraina, German Galuşcenko, a anunțat vineri, 17 martie 2023, că ţara sa va produce combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul nuclear vândut de Rusia pe piaţa Uniunii Europene (UE). German Galuşcenko a vizitat deja firma care va produce combustibil nuclear pentru unităţile centralelor nucleare din Ucraina şi, ulterior, pentru export în alte ţări.

„Din păcate, multe ţări europene rămân dependente de tehnologiile nucleare ruseşti. În acelaşi timp, Ucraina, după ce a renunţat la combustibilul nuclear rusesc, a trecut unităţile centralelor sale nucleare pe combustibil nuclear de la producătorul american Westinghouse. Cehia, Slovacia, Finlanda şi Bulgaria şi-au exprimat, la rândul lor, dorinţa de a face o astfel de tranziţie.

Şi pe termen lung, Ucraina poate deveni un furnizor de combustibil nuclear pentru aceste ţări. Ucraina este un lider mondial în domeniul energiei nucleare. Şi astăzi, experţii noştri, împreună cu partenerii americani, lucrează pentru a scoate Rusia de pe piaţa internaţională a tehnologiilor nucleare”, a declarat, vineri, German Galuşcenko, relatează agenția națională de știri din Ucraina – Ukrinform.

În Europa funcţionează 17 unităţi VVER-440, iar acestea nu au deocamdată o alternativă la combustibilul nuclear din Rusia. Ucraina a început deja producţia de componente pentru unităţi cu combustibil VVER-1000 şi în curând va începe producţia de combustibil pentru unităţi VVER-440. Acest proiect este implementat de Energoatom, compania naţională din Ucraina care generează energie nucleară, în cooperare cu compania americană Westinghouse.

Energoatom vrea să îşi creeze propria linie de producţie pentru combustibil nuclear în trei ani

Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a anunțat că Energoatom vrea să îşi îndeplinească planul de a crea propria linie de producţie pentru combustibil nuclear în trei ani.

Potrivit sursei citate anterior, șapte unităţi ale centralelor nucleare ucrainene, al căror unic operator este Energoatom, au fost trecute complet pe combustibilul de la Westinghouse Electric Sweden AB, un partener pe termen lung al companiei ucrainene. Începând cu anul 2024, toate cele 15 unităţi ale centralelor nucleare din Ucraina ar trebui să fie alimentate cu acest combustibil.

Ucraina a făcut apel către UE să includă Rosatom în sancţiunile sale

Cu puțin timp în urmă, Ucraina a făcut apel către Uniunea Europeană (UE) să includă compania de stat din Rusia pentru energie nucleară Rosatom în sancţiunile sale, însă Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia şi pe care intenţionează să o extindă cu ajutorul Rosatom, se opune acestei idei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reiterat faptul că sancţiunile care vizează energia nucleară „trebuie cu siguranţă respinse prin veto”.

„Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie implementat. Nici nu se pune problema”, a zis oficialul maghiar.

Polonia și Lituania vizează la rândul lor sectorul nuclear al Rusiei în cadrul sancțiunilor UE. Cele două state europene au căzut sub orbita Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, dar decenii mai târziu, ele au atras furia Rusiei pentru că au aderat la UE și NATO, aceleași aspirații pe care le are acum Ucraina.