Ucraina: Garantăm tranzitul petrolier de la companiile care nu intră sub incidența sancțiunilor occidentale

ucraina

SURSA FOTO: pixabay.com

Ucraina a anunțat că va rezolva problema tranzitului cu țiței rusesc. Declarațiile ministrului adjunct al Energiei, Roman Andarak vin în contextul în care Slovacia a adus în discuție această problemă.

Ucraina, pregătită să rezolve probleme cu Slovacia

Ucraina va aborda problema tranzitului de țiței rusesc în urma ridicării acestei chestiuni de către Slovacia.

Cu toate acestea, autoritățile de la Kiev au menționat că pot oferi garanții doar companiilor care nu sunt supuse sancțiunilor.

În alte cuvinte, amenințarea premierului slovac Robert Fico este neîntemeiată, având în vedere că produsele petroliere de origine rusă sunt încă transportate prin conductele ucrainene.

„Suntem gata să rezolvăm orice chestiune problematică alături de partenerii noștri de la Bratislava. Însă, pentru început, Slovacia trebuie să activeze un mecanism specific din cadrul acordului de asociere cu UE, lucru pe care momentan nu l-a făcut. Conform angajamentelor asumate, garantăm tranzitul petrolier de la companiile care nu intră sub incidența sancțiunilor occidentale. Ucraina nu a sistat tranzitul, toate comenzile sunt îndeplinite”, a declarat ministrul adjunct al energiei, Roman Andarak.

Oficialul ucrainean a clarificat că Ucraina nu a suspendat livrările de petrol de la alți furnizori ruși și rămâne un partener de încredere pentru Uniunea Europeană.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria a solicitat CE să intervină

Marţi, Ungaria a solicitat Comisiei Europene să intervină prompt pentru a asigura reluarea tranzitului ţiţeiului de la compania rusă Lukoil către Ungaria şi Slovacia, care a fost suspendat de Ucraina.

„A trecut mai bine de o săptămână de când, împreună cu Slovacia, am cerut CE să ia măsuri împotriva Ucrainei pentru veto-ul său asupra tranzitului petrolului”, a denunţat ministrul de Externe Peter Szijjarto pe Facebook.

Conform afirmațiilor lui Szijjarto, ar trebui să explice de ce nu a întreprins niciun demers în ultimele peste șapte zile.

Pe 24 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adăugat Lukoil pe lista entităților sancționate din cauza legăturilor sale cu regimul lui Vladimir Putin. El a întrerupt tranzitul ţiţeiului rusesc prin Ucraina. Această măsură afectează în mod principal cele două țări.

Decizia Ucrainei a fost criticată:

  • atât de guvernul premierului Viktor Orban din Ungaria
  • cât și de administrația populistă a prim-ministrului Robert Fico din Slovacia.
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Ungaria și Slovacia sunt dependente de gazul rusesc

Ungaria și Slovacia sunt cele mai dependente țări europene de importurile de petrol din Rusia. Ele achiziționează cantități semnificative de la Lukoil.

Marţi dimineaţa, premierul Fico a declarat că Slovacia va suspenda exportul de benzină și produse petroliere către Ucraina. Asta dacă Kievul nu va relua livrările de ţiţei prin conducta Drujba (Prietenia).

Guvernul ungar a declarat că va continua să blocheze accesul la cei 6,6 miliarde de euro din Fondul european pentru pace destinat Ucrainei. Asta atâta timp cât Kievul va menține suspendat tranzitul ţiţeiului.

Szijjarto a sugerat că, dacă Bruxelles-ul nu a intervenit în contextul în care securitatea energetică a celor două țări este amenințată, acest lucru ar putea indica:

  • fie o slăbiciune a Comisiei Europene
  • fie faptul că aceeași instituție comunitară este responsabilă pentru întreruperea aprovizionării.

„În pofida ameninţării la adresa securităţii energetice a două state membre ale UE, în pofida încălcării clare a Acordului de Asociere UE-Ucraina, Bruxellesul rămâne tăcut”, a declarat oficialul ungar, potrivit Reuters. Poate că „Bruxellesul, şi nu Kievul a inventat totul; CE, şi nu guvernul ucrainean, a fost cea care a vrut să şantajeze două ţări pro-pace care resping transferurile de arme” către Kiev, a mai spus el.

EFE notează că Budapesta și Bratislava cer un armistițiu imediat între Ucraina și Rusia.

Comisia Europeană a indicat într-un răspuns scris că, după primirea cererilor din partea Ungariei și Slovaciei, a început să adune informații relevante.

„Comisia a adresat întrebări detaliate Slovaciei şi Ungariei pentru a realiza o analiză completă şi a contactat autorităţile ucrainene”, a precizat Bruxellesul. „Aceste întrebări se referă la volumele actualului tranzit de petrol, persoanele juridice care transportă petrolul prin Ucraina şi contractele în vigoare, posibilităţile de rute alternative de aprovizionare, precum şi costul acestuia”, a adăugat CE.