Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit sâmbătă, la Kiev, un summit cu participarea statelor aliate. În cadrul acestui evenimnet a fost lansat un plan de export al cerealelor în valoare de 150 de milioane de dolari către ţările cele mai vulnerabile la foamete şi secetă.

Iniţiativa „Grâne din Ucraina” a demonstrat că securitatea alimentară globală nu reprezintă „doar vorbe goale” pentru Kiev, a spus preşedintele Zelenski.

Kremlinul afirmă că alimentele exportate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră în cadrul planului intermediat de ONU nu ajung în ţările cele mai vulnerabile.

60 de nave vor fi trimise din porturile ucrainene în ţările unde este foamete şi secetă

Preşedintele ucrainean a anunţat că s-au strâns 150 de milioane de dolari din partea a peste 20 de ţări şi a Uniunii Europene pentru a exporta cereale în ţări precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia şi Yemen, informează Reuters

„Intenţionăm să trimitem cel puţin 60 de nave din porturile ucrainene în ţările care se confruntă cel mai mult cu ameninţarea foametei şi a secetei”, a declarat Volodimir Zelenski.

La summit au participat prim-miniştrii Belgiei, Poloniei şi Lituaniei şi preşedintele Ungariei. Preşedinţii german şi francez şi preşedinta Comisiei Europene au susţinut discursuri transmise prin video. Într-o declaraţie comună, emisă la încheierea summitului, se afirmă că, de la invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, lumea a primit cu zece milioane de tone mai puţine produse agricole decât în aceeaşi perioadă din 2021.

Emmanuel Macron a anunţat o contribuţie de şase milioane de euro

„Acest lucru înseamnă că securitatea alimentară a milioane de oameni din întreaga lume este serios ameninţată”, se arată în declaraţie, care dă vina pentru această situaţie pe blocada rusă impusă porturilor ucrainene la începutul conflictului.”Suntem convinşi că vom depăşi împreună gravele consecinţe umanitare şi economice ale crizei alimentare globale cauzate de războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”, conform sursei citate.

Reuniunea a coincis cu ziua în care, anual, în Ucraina se comemorează Holodomorul, foametea provocată din perioada stalinistă care a ucis milioane de ucraineni în iarna anilor 1932-1933.

În intervenţia sa video, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat o contribuţie de şase milioane de euro pentru transportul şi distribuţia de către Programul Alimentar Mondial de cereale ucrainene către Yemen şi Sudan.”Ţările cele mai vulnerabile nu trebuie să plătească preţul unui război pe care nu l-au dorit”, a evidenţiat şeful statului francez.