Administratia de la Kiev are in plan scoaterea vizelor pentru cetatenii ucrainieni care vor sa calatoreasca in Uniunea Europeana. Ministrul de externe ucrainean Volodimir Ohrizko a declarat intr-o conferinta de presa ca „scopul nostru este acela de a rezolva aceasta problema a vizelor, pe care cetatenii nostri o au, cel tarziu pana in 2012”.

Ministrul considera ca acest element trebuie sa fie punctul forte al urmatorului acord pe care tara sa il va semna cu Uniunea Europeana, in viitorul apropiat. Referitor la acest acord, adjunctul sau, Kostiantin Yelisieiev este mai transant: „pentru Ucraina, ideile continute in politica europeana de buna vecinatate cu noi, pe care UE ni le propune sunt ca si inexistente. Ma refer la faptul ca toate elemente sunt deja implementate sau pe cale de a fi implementate in Ucraina. Daca politica aceasta este considerata ca un inlocuitor pentru aderarea Ucrainei, atunci situatia este foarte periculoasa pentru Ucraina. Ceea ce, pentru noi, este inacceptabil”. El sustine ca Ucraina doreste ca perspectiva aderarii sa fie clar specificata, iar UE sa face „oferte practice”. „O astfel de oferta ar fi acordarea regimului de liber la vize pentru cetatenii ucrainieni. Cand acest lucru se va face, vom considera ca UE ne da un semnal clar. Iar noi vom avea o reactie pozitiva”.

In orice caz, Ucraina are in plan o relaxare a regimului vizelor si a accesului pe teritoriul sau pentr cetatenii europeni pe perioada campionatului european de fotbal din 2012, care va fi gazduit impreuna cu Polonia. De altfel, si consulatele poloneze din Ucraina vor emite gratuit vize pentru ucrainieni.

Surse: Agentia de presa „Unian” (Ucraina)