'Lucrăm la deschiderea unui interconector din România spre Ucraina. Negocierile sunt în desfăşurare; sper să inaugurăm obiectivul până la sfârşitul anului', le-a declarat jurnaliştilor şeful Naftogaz. 
Acesta a adăugat că scopul deschiderii unui interconector îl reprezintă livrarea excedentului de gaze naturale româneşti. 

'Obiectivul este următorul: anul viitor, România va deveni un exportator net de gaze şi va avea un excedent de aproximativ două miliarde metri cubi de gaze naturale', a explicat şeful Naftogaz, adăugând că traseul va fi stabilit pe baza gazoductelor existente. 

Declaraţia sa vine după ce, marţi, Ihor Prokopiv, şeful companiei de transport al gazelor naturale, Ukrtransgaz, a afirmat că Ucraina este interesată să importe gaze naturale din România, pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare. 

'România caută pieţe de desfacere, în timp ce aceste gaze naturale sunt interesante pentru noi, pentru diversificarea surselor de aprovizionare', susţine Ihor Prokopiv. 

România deja exportă gaze naturale în Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina. Gazoductul care uneşte România de Republica Moldova are o capacitate anuală de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. 

În 2 aprilie, compania rusă Gazprom şi grupul ucrainean Naftogaz au confirmat semnarea unui acord ce permite prelungirea cu trei luni a livrărilor de gaz rusesc spre Ucraina, la un preţ redus. Kievul şi UE au cerut ca acordul să fie prelungit cu un an, însă Gazprom a acceptat luni o prelungire doar pentru trei luni. 

Ucraina consumă anual circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar producţia internă se ridică la aproximativ 20 de miliarde metri cubi, restul fiind acoperit de importuri. În ultimele luni, Ucraina a achiziţionat gaze naturale din UE, pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia. 

Kievul cumpără acum 50% din gazele importate din Polonia, Slovacia şi Ungaria, iar restul din Rusia, arată datele Ukrtransgaz. 

AGERPRES