Ucraina vrea să investească masiv în achiziționarea de drone. Este un domeniu cheie pentru Ministerul Apărării
Așadar, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a transmis recent că Ucraina plănuiește să cheltuiască 20 de miliarde de grivne ucrainene, respectiv 545 de milioane de dolari, pentru a cumpăra drone sau vehicule aeriene fără pilot (UAV) în acest an.
„Dezvoltarea pieței ucrainene de drone este unul dintre domeniile cheie de interes pentru Ministerul Apărării. În urma consultărilor cu Statul Major General și a testelor/testelor, Ministerul Apărării a încheiat șaisprezece contracte cu producătorii autohtoni de UAV. Vom crește achizițiile de UAV-uri pentru Forțele de Apărare în 2023 și planificăm să cheltuim aproximativ 20 de miliarde de UAH”, a transmis Oleksiy Reznikov pe pagina sa de socializare, conform CNN.
Trebuie menționat că anunțul a venit în contextul în care Ucraina se confruntă cu valuri de atacuri cu rachete rusești. Ucrainenii le-au solicitat autorităților din Occident avioane şi sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune.
Volodimir Zelenski spune că Rusia vrea să „epuizeze” Ucraina printr-o campanie prelungită de atacuri cu drone
Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut anterior că Rusia încearcă să „epuizeze” ducând o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene.
„Avem informaţii că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone (iraniene) Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre”, a declarat acesta în mesajul pe care îl transmite în fiecare seară, potrivit agenției de presă Reuters.
Liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina trebuie „să acţioneze şi să facă tot posibilul pentru ca teroriştii să nu-şi atingă scopul, pentru că toate celelalte (obiective ale Rusiei în Ucraina n.red) au eşuat”.
De asemenea, aprovizionarea cu energie a Ucrainei a suferit un „deficit semnificativ” după o serie de noi atacuri cu rachete ruseşti, potrivit informațiilor transmise de oficialii ucraineni.
În octombrie 2022, Rusia a început o serie de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii critice ucrainene, după explozia de pe podul Crimeei. Scopul a fost de a forța Kievul să ajungă la masa negocierilor, reducând astfel din potențialul de luptă al Ucrainei în cadrul războiului declanșat în februarie.