Eliberarea peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, este una dintre țintele contraofensivei în curs de desfășurare a Ucrainei, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut acest anunț în aceeași zi în care serviciile de informații ale Kievului au recunoscut oficial atacul din octombrie asupra podului de la Kerch, care o leagă de Rusia continentală. El a mai spus că se pregătesc o serie de măsuri în acest sens.

„Pregătim o listă de paşi pentru eliberarea Crimeei de sub ocupaţie. Acestea sunt cuprinzătoare: de securitate, economice şi sociale. Putem reintegra rapid Crimeea în ţesutul naţional al Ucrainei. De fapt, ocupanţii din Crimeea ar trebui să se gândească deja că, atât timp cât podul din Crimeea încă mai funcţionează, ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia”, a anunțat președintele ucrainean.

În cadrul discursului său nocturn, liderul de la Kiev a mai spus „Crimeea, ca şi restul Ucrainei, va fi liberă – liberă de tot răul rusesc, de la rachetele ruseşti la fiecare ocupant rus”.

Ucraina a recunoscut atacul de la Kerch

Comentariile lui Zelenski cu privire la asaltul asupra podului de la Kerch au venit după ce miercuri, după luni de tăcere, Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) și-a recunoscut rolul în atacul asupra podului din Crimeea din octombrie anul trecut.

„Agenţii SBU au distrus inamicul în cele mai fierbinţi puncte şi au făcut totul pentru a ne elibera ţara cât mai curând posibil. Distrugerea podului din Crimeea este una dintre realizările noastre”, a declarat şeful SBU, Vasil Maliuk.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării, a fost primul oficial ucrainean care a recunoscut în mod explicit, la începutul acestei luni, că Ucraina s-a aflat în spatele asaltului, care a presupus o explozie semnificativă pe pod, care ar fi fost declanșată de o bombă ascunsă într-un container maritim.

Podul, construit de un apropiat al lui Putin

Acesta a fost ridicat în timp record de compania unui miliardar legat de Vladimir Putin și este cel mai mare pod din Europa. De altfel, proiectul a fost unul important pentru liderul de la Kremlin. Acesta permite oamenilor și proviziilor să pătrundă pe teritoriul ucrainean pe care Moscova l-a capturat în sudul și estul țării și este o rută crucială pentru aprovizionarea forțelor în conflictul continuu al Rusiei împotriva Ucrainei.

Kievul ar fi revendicat responsabilitatea pentru explozia care a avut loc pe pod la 17 iulie și care s-a soldat cu moartea a două persoane.

Potrivit unor surse rusești, comentariile lui președintelui ucrainean privind Crimeea și podul de la Kerch au fost făcute în contextul în care Ucraina și-a intensificat miercuri contraofensiva în sudul țării. Deși Kievul nu a răspuns încă, Zelenski a declarat în discursul său de miercuri seară că „băieții (ucraineni) de pe linia întâi au avut rezultate foarte bune astăzi” (miercuri – n.r.). Președintele ucrainean i-a felicitat și a sugerat că mai multe informații vor fi publicate ulterior.

„Rusia pierde acest război şi nicio rachetă nu o va salva. Astăzi este ziua pe care trebuie să o încheiem cu o recunoştinţă specială pentru toţi soldaţii noştri din apărarea aeriană pentru fiecare rachetă rusă doborâtă”, a spus Volodimir Zelenski.

Ucraina anunță doborârea a peste 30 de rachete

În cursul după-amiezii și al serii, forțele aeriene ucrainene au afirmat că au interceptat toate cele 36 de rachete lansate de Rusia, inclusiv rachete Kinjal și rachete de croazieră.

„Au fost câteva lovituri şi au căzut câteva fragmente de rachete. Dar este foarte important că îndrăzneala acestui atac a fost distrusă. Sistemul de apărare aeriană a făcut o treabă excelentă! Sunt recunoscător fiecărei persoane care protejează cerul ucrainean. Şi lucrăm în fiecare zi pentru a ne asigura că soldaţii noştri au din ce în ce mai multe oportunităţi de a apăra Ucraina, oraşele şi oamenii noştri. Ziua de astăzi nu face excepţie”, a mai spus liderul de la Kiev.