Ucrainienii fug din calea războiului declanșat de Rusia. Un număr impresionant de refugiați au intrat sâmbătă în România. De la declanşarea războiului din Ucraina până sâmbătă, au intrat în România 227.476 cetăţeni ucraineni. De altfel,
Peste 31.000 de ucraineni au intrat sâmbătă în România. Este un număr în creștere cu 12% față de ziua precedentă, a anunțat duminică Poliția de frontieră. Sâmbătă, prin punctele de frontieră au intrat în România 91.607 de persoane, dintre care 31.628 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 12 % faţă de ziua precedentă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 11.055 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 16,9%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 18.369 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 8,5 %. Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 98.138 de persoane, dintre care 23.180 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 1,6%.
De la declanşarea războiului din Ucraina până sâmbătă, au intrat în România 227.476 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 155.680.
Avertismentul ONU: Este posibil să se ajungă la 4 milioane de refugiați
De altfel, în urmă cu o zi, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a spus că aproape 1,37 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse în această ţară, pe 24 februarie. Mai exact, este vorba despre 1.368.864 de refugiaţi, la ora 12.15 GMT, cu peste 160.000 mai mult decât la precedentul bilanţ de vineri, a transmis Înaltul Comisar pentru Refugiaţi (UNHCR). Autorităţile şi ONU se aşteaptă ca fluxul să se intensifice pe măsură ce armata rusă continuă să avanseze în Ucraina, cu lupte acerbe în jurul capitalei Kiev.
„1,3 milioane de oameni au fugit din Ucraina în căutarea unui loc sigur. Cu excepţia cazului în care conflictul se încheie imediat, este posibil ca alte milioane să fie forţate să fugă”, este mesajul venit din partea UNHCR.
Agenţia ONU pentru Refugiaţi consideră că mai mult de 4 milioane de refugiaţi ucraineni ar putea avea nevoie în cele din urmă de protecţie şi asistenţă.
Klaus Iohannis: Foarte mulți dintre ei au venit fără nimic
Despre subiectul refugiaţilor din Ucraina a vorbit sâmbătă şi preşedintele Klaus Iohannis, în vizită la tabăra de refugiați de la Siret, județul Suceava.
„Foarte mulți dintre ei au venit fără nimic și noi oferim tot ce se poate oferi unor persoane care sunt în această situație. La nevoie primesc hrană, primesc îmbrăcăminte, primesc transport de la vamă până la tabără.
Aici, celor care nu au încă actele corespunzătoare, li se întocmesc actele. Este o situație pe care nu și-a dorit-o niciun ucrainean și niciun român. Dar noi suntem foarte hotărâți să facem față aici, în România, așa cum trebuie acestei situații. Vreau să fie clar din capul locului: niciun ucrainean, nicio ucraineancă nu vor fi refuzați la intrarea în România. Ba mai mult, suntem în discuții și cu vecinii din Republica Moldova pentru a-i ajuta și pe ei. Acolo este, de asemenea, un număr foarte mare de refugiați.
Această catastrofă umanitară se va extinde
Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde. Va fi nevoie de foarte multe ajutoare și aici, dar și în Ucraina. Pentru a veni în sprijinul celor care rămân în Ucraina am decis să amenajăm aici, în județul Suceava, lângă aeroport, un centru logistic pentru ajutor umanitar, un centru logistic european. Acest centru logistic sau un hub cum se numește în ziua de astăzi va funcționa sub umbrela protecției civile europene Risc-EU, va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, de la toate organizațiile internaționale interesate și va aduce aceste ajutoare în Ucraina și dacă este nevoie, le va duce și în Republica Moldova”, a declarat Klaus Iohannis.