UDMR a făcut un anunț important în plin război. Măsura avută în vedere a fost determinată de momentul critic existent, generat de conflictul din Ucraina. Situaţia creată de război ne pune pe toţi într-o poziţie dificilă, arată reprezentanții Uniunii într-un comunicat de presă. Despre ce decizie este vorba?
UDMR a anunțat o măsură importantă în plin război în Ucraina. Termenul-limită de depunere a propunerilor pentru obiective care să fie incluse în cele 12 rute turistice şi culturale prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost prelungit cu o săptămână. Mai exact, până la 20 martie. Decizia a fost anunțată, luni, UDMR, printr-un comunicat de presă.
Potrivit informării făcute de UDMR, măsura a fost luată având în vedere declanşarea războiul din Ucraina. Reprezentanții Uniunii au explicat că deși este important să se continue munca începută, o prioritate o reprezintă acordarea de ajutor refugiaţilor. Din acest motiv, s-a decis ca termenul de aplicare să fie prelungit cu o săptămână.
Motivul pentru care UDMR a luat decizia
„Situaţia creată de război ne pune pe toţi într-o poziţie dificilă. Mai multe municipalităţi de la frontieră au cerut prelungirea termenului. Cu toţii încercăm să ajutăm, iar fiecare ajută acolo unde poate. Desigur, trebuie să continuăm şi munca începută, dar cel mai important este să acordăm tot ajutorul refugiaţilor, acesta fiind motivul pentru care am prelungit cu o săptămână termenul de aplicare”, a declarat Csilla Hegedus, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Cele 12 rute turistice/culturale sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiţionale, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor din lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântului Ladislau, traseul castrelor romane, ruta cetăţilor, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creşterii atractivităţii zonei şi ruta satelor cu arhitectură tradiţională, se precizează în comunicat.
103,53 milioane de euro prevăzute în PNRR
În PNRR sunt prevăzute 103,53 milioane de euro pentru această investiţie, care face parte integrantă din Componenta C11 – Turism şi Cultură.
Beneficiarii investiţiei pentru rutele castelelor, curiilor, culelor, bisericilor fortificate, bisericilor de lemn, mănăstirilor din zona Moldovei, Sfântului Ladislau, castrelor romane, cetăţilor sunt unităţile administrativ-teritoriale sau parteneriate între acestea; Consilii judeţene; persoane juridice de drept privat; unităţi aparţinând unui cult religios recunoscut în România; organizaţii neguvernamentale pentru care poate fi acordat dreptul de intervenţie asupra obiectivului (avize/autorizaţie de construire).
Cine sunt beneficiarii investiției
Pentru ruta caselor cu arhitectură tradiţională şi pentru refacerea peisajului cultural din Delta Dunării, beneficiari sunt unităţile administrativ-teritoriale sau parteneriate între acestea; Consilii judeţene; organizaţii neguvernamentale; persoane fizice.
Beneficiarii pentru ruta gastronomiei tradiţionale sunt Consiliile judeţene sau parteneriate între acestea.
Investiţiile pentru restaurarea/reabilitarea obiectivelor vor fi coordonate în parteneriat de Compania Naţională de Investiţii şi/sau Unitatea de Management a Proiectului.
Termenul maxim până la care investiţiile finanţate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026, mai precizează UDMR.