UDMR pune condiţii pentru desfiinţarea SIIJ. Se doreşte scoaterea din schemă a DNA

SIIJ

UDMR este de acord cu desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, însă insistă ca DNA să nu primească atribuţii în privinţa investigării magistraţilor în urma închiderii secţiei speciale. A spus-o clar liderul formaţiuni în faţa Însărcinatului cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, cel mai înalt reprezentant al Statelor Unite în România până la numirea unui nou ambasador.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, s-a întâlnit, miercuri, cu David Muniz, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

“Competențele SIIJ ar trebui transferate Parchetului General. Acesta ar fi o modalitate corectă”

Cei doi au discutat, printre altele, şi despre desfiinţarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție). Liderul UDMR a subliniat, cu această ocazie, că toţi membrii coaliţiei de guvernare sunt de acord cu desfiinţarea Secţiei Speciale, problema fiind unde anume să fie transferate competenţele acesteia.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Kelemen Hunor a explicat:

“Am subliniat în cadrul ședinței, că toți membrii coaliției sunt de acord cu desființarea Secției Speciale, singura întrebare este unde să fie transferate competențele acestui departament special.

Poziția UDMR este foarte clară: competențele SIIJ ar trebui transferate Parchetului General. Acesta ar fi o modalitate corectă, și asemenea, ar fi extrem de importantă pentru cetățeni, deoarece numai astfel se poate garanta că judecătorul și procurorul rămân independenți în proceduri și în decizie.

În cadrul aceleiași întâlniri a fost abordată și problema traficului de persoane, care afectează România. Pentru eradicarea fenomenului este necesară o cooperare mai strânsă între instituțiile statului, mai multe state europene, biserică, și organizații nonguvernamentale.”

Ce spunea liderul UDMR despre SIIJ, tot miercuri, după şedinţa coaliţiei de guvernare

“La subiectul SIIJ continuăm discuţiile. Astăzi nu am depăşit blocajul, au fost două-trei propuneri de compromis, trebuie puse pe hârtie, trebuie analizate, vom reveni în săptămânile care urmează. Sunt legate aceste soluţii de compromis, pe de o parte, de o propunere mai veche pe care eu am mai anunţat-o.

Dacă trece amendamentul nostru, atunci o perioadă rezonabilă păstrăm acest sistem, deci anchetarea magistraţilor la Procuratura Generală – singura instituţie constituţională dacă vorbim despre sistemul de procuratură şi, după un timp rezonabil, dacă nu funcţionează se poate nuanţa prin legile de funcţionare a justiţiei şi celelalte legi care vor fi în dezbatere în perioada următoare. Asta a fost prima soluţie propusă.

A doua soluţie propusă de noi este legată de o eventuală scoatere din competenţa DNA a anchetării doar a magistraţilor, abuzul în serviciu, deci să nu deschidă DNA împotriva magistraţilor dosar pe abuz în serviciu.

Şi a treia soluţie este să rămână la Parchetul General anchetarea magistraţilor. În cazul în care se constată că acolo există probe care sunt în competenţa DIICOT sau DNA, se transmite dosarul către aceste parchete, dar plângerea se depune, anchetarea se face de către procuratura generală”, spunea, miercuri, Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.