Misterul alegerilor locale. În acest an, UDMR a obţinut cu 100.000 de voturi mai mult faţă de anul 2019, deși populația maghiară din România este în scădere. Cum s-a putut întâmpla așa ceva?
Cum se explică succesul UDMR, dacă populația maghiară este în scădere
Deși populația maghiară din România este în scădere de câțiva ani, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a obținut cu 100.000 de voturi mai mult față de anul 2019.
În urma alegerilor locale, UDMR și-a consolidat prezența în Ținutul Secuiesc, unde majoritatea primarilor au fost realeși.
UDMR a obținut 566.000 de voturi, număr care include și două mandate în Parlamentul European (PE). A obținut 199 de mandate de primari. În plus, vreo cinci primari independenți, susținuți de UDMR, au fost aleși.
Pentru prima dată, satul Găiceana, județul Bacău, va avea un primar din partea UDMR. Alina Gál, o tânără economistă cu un masterat obținut la Londra, Anglia, a obținut 38% din voturi.
Deși maghiarii reprezintă doar 10% din populația satului Găiceana, Alina Gál a beneficiat de un sprijin considerabil din partea alegătorilor români.
László Pogár, președintele UDMR Bacău, a explicat că Alina Gál este extrem de pregătită pentru acest rol, având experiență ca manager de resurse umane pentru Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova.
„Este un moment istoric faptul că UDMR va avea primari în două comune şi consilieri locali în şase comune din judeţul Bacău în care locuiesc ceangăi”, a spus el pentru agenţia ungară de presă MTI.
Péter Oltean, primarul orașului Ghimeș-Făget, județul Bacău, a obținut un nou mandat la alegerile locale. A obținut 67% din voturi. UDMR deține și majoritatea în consiliul local, având 63% din voturi, consolidându-și astfel influența în această zonă.
UDMR și-a extins influența în Moldova
Pentru prima dată în istoria alegerilor, partidul respectiv a reușit să intre în administrațiile locale ale unor comune din Moldova, unde, până acum, nu au avut reprezentanți maghiari.
László Pogár a explicat că succesul din acest an se datorează eforturilor continue ale partidului politic de a lucra cinstit pentru comunitate. Ceangăii din Moldova au observat aceste eforturi și și-au exprimat aprecierea prin voturile lor.
Județul Bacău a fost singurul județ din țară în care numărul maghiarilor a crescut, conform ultimului recensământ, reflectând o comunitate în creștere și mai bine reprezentată. Dintre cei 600.000 de locuitori ai județului respectiv, 4.651 de oameni sunt români de etnie maghiară.