Executivul a aprobat, săptămâna trecută, prin Hotărâre de Guvern, modificarea anexei din aprilie prin care sunt repartizate finanţările pentru investiţiile în turism pe anul 2009. Astfel, trei judeţe au fost adăugate la lista celor care beneficază de fonduri, valoarea totală finaţărilor a crescut cu 11 milioane de lei, iar banii au fost împărţiţi diferit.

După ce, în luna aprilie a acestui an, Ministerul Turismului a alocat 227 de milioane de lei pentru finanţarea a 46 de proiecte de investiţii în domeniu, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o modificare a anexei care împarte banii diferit între administraţiile locale care beneficiază de aceste sume.

În primul rând, suma totală alocată anul acesta de Guvern pentru proiectele din turism a crescut de la 227de milioane de lei, cât era în aprilie, la 238 de milioane de lei.

A dat în Arad, Gorj şi Galaţi

De asemenea, noua anexă cuprinde acum încă trei judeţe – Arad, Gorj şi Galaţi. Consiliului Local al oraşului Arad, i-au fost alocate 3,36 milioane de lei pentru amenajarea Ştrandul termal „Neptun”, la Consiliul Judeţean din Gorj se duc 400.000 de lei pentru recuperarea unor valori de cult, iar la Consiliul Local din Galaţi au fost îndreptate 2,94 milioane de lei, bani care au destinaţia portului, pentru ambarcaţiuni de agrement. 

Cea mai semnificativă modificare în plus a fost în judeţul Maramureş, prin care aici au fost alocate 34,2 milioae de lei, faţă de 21,5 milioae de lei cât prevedea actul normativ din aprilie. Cel mai greu au cântărit cele 17,2 milioane de lei direcţionate spre Consiliul Local Borşa, pentru proiectul „Schi în România”, adăugat pe lista nouă.

În legea modificată apare şi oraşul Sf. Gheorghe, căruia noua anexă îi aduce 4,2 milioane de lei, bani destinaţi reabilitării structurii de schi din zona Şugaş-Băi. Proiectul „Schi în România” a rotunjit şi finanţarea din judeţul Bihor, unde au mai fost direcţionate 2,15 milioane de lei către CL Nucet.

A luat cel mai mult din Hunedoara, Dâmboviţa şi Cluj

Dintre modificările în minus, Guvernul a luat cel mai mult din judeţul Hundedoara, căruia conform actului din aprilie îi reveneau 28,4 milioane de lei, iar modificarea îi aduce doar 15,9 milioane de lei. Marea diferenţă este dată de „Proiectul „Schi în România” al CL Petroşani, căruia în loc de cei 14,8 milioane de lei, i-au fost alocate numai 2 milioane. 

Şi Consiliu Judeţean Dâmboviţa figura, în primăvară, cu o finanţare de 9,37 de milioane de lei pentru construcţii şi reabilitare de cabane, refugii montane şi baze salvamont, dar şi refacerea sistemului de semnalizare pe traseele montane, iar pe noua variantă a anexei la Hotărârea de Guvern apare cu doar 200.000 lei.

Nici judeţul Cluj nu a ieşit prea bine din noua împărţire, finanţările de aici scăzând de la 8,1 milioane de lei, la 3,6 milioane de lei. Scăderea se datorează în mare parte reducerii banilor alocaţi pentru programul „Schi în România”, ce viza aici comuna Băişoara, de la 6,3 milioane de lei, la 2,3 milioane de lei.

SURSA: Monitorul Oficial