Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, avea în luna noiembrie restanţe de plată în valoare de circa 900 mil. lei (peste 200 mil. euro), în care arieratele către firmele de construcţii au o pondere de 80%. În plus constructorii aveau de recuperat de la ANAF, la nivelul lunii iunie, circa 1 mld. lei.
„Arieratele către companiile de construcţii reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale guvernului. Companiile au de recuperat de la ANAF 1 mld. lei, iar de la MDRT circa 200 mil. euro. În plus mai este Ministerul Transporturilor, dar şi ministere neeconomice, precum Ministerul Învăţământului, pentru proiecte care acum sunt abandonate, după ce firmele de construcţii au intrat în faliment. Constructorii au stors şi ultimul strop din lămâie“, a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
Potrivit acestuia, cheltuielile constructorilor cu angajaţii au crescut cu peste 6% în ultimul an, în timp ce salariile din acest sector s-au diminuat cu 15-20%. Bugetul atribuit de guvern zonei de investiţii în 2012 a crescut cu doar 5%, până la 37,8 mld. lei, mult sub plafonul necesar pentru ca economia să se relanseze.
„Ne aşteptăm ca anul viitor sectorul construcţiilor să cunoască o creştere de 10-20% faţă de acest an, pe baza proiectelor din fonduri europene pentru care anul acesta s-au făcut licitaţii, s-au depus contestaţii şi s-au făcut documentaţii. În 2012 vor fi în plină desfăşurare, însă lumea nu se termină cu noiembrie 2012, odată cu finalul alegerilor electorale. Avem nevoie de un buget de investiţii mai mare cu 20-30% pentru a simţi ceva şi nu trebuie să ne raportăm la 2010 care a fost un an critic“, a subliniat Erbaşu.
Blocaj în licitaţii
Adriana Iftime, directorul general al PSC, a evidenţiat faptul că noile modificări în sistemul de achiziţii publice au dus la un blocaj total. Începând din luna septembrie a acestui an Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) este obligată prin lege să verifice toată documentaţia de licitaţie. Problema este că instituţia guvernamentală are nevoie de circa 50 de specialişti în acest domeniu, pe care încă nu i-a angajat.
Astfel, de la o medie de 40-50 de licitaţii pe zi, câte se atribuiau în luna septembrie, s-a ajuns la o medie de 1-2 licitaţii pe zi.
„Din 1.150 de licitaţii, ANRMAP a dat bun de licitaţii pentru numai 49 de lucrări, adică circa 4% din total. Ne având capacitatea de verificare, sistemul e complet blocat. Noi propune ca autorităţile contractante care dovedesc un comportament neserios să suporte penalizări. În plus ANRMAP trebuie să iasă public şi să anunţe ce program are pe 2012. Noi luptăm în continuare pentru aplicarea certificării profesionale a companiilor de construcţii“, a menţionat Adriana Iftime.