În România nu va mai exista nicio localitate care să nu aibă apă şi canal, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea.
Guvernul va aloca patru miliarde euro în următorii zece ani pentru modernizarea satului românesc, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, principalul minister care va primi fondurile necesare derulării programului fiind cel condus de Elena Udrea.
În cadrul acestui program naţional, Ministerul Dezvoltării coordonează trei sub-programe: unul referitor la reabilitarea şi modernizarea a 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local, altul intitulat „Modernizarea satului românesc” şi cel de-al treilea referitor la apă, canal şi staţii de epurare.
„Suma alocată este de patru miliarde euro. Nevoia de a finanţa aceste lucrări de investiţii este una dovedită şi probată, în primul rând, pe lângă ceea ce vedem fiecare, şi anume lipsa infrastructurii de transport, a infrastructurii de utilităţi, dar, dincolo de asta, aveam foarte multe proiecte depuse pentru a fi finanţate de UE”, a spus Elena Udrea.
Guvernul va aloca bani începând cu 2013
Ea a explicat că acest program este necesar pentru că foarte multe proiecte europene au rămas nefinanţate pentru că s-au epuizat alocările. Astfel, pe Programul Operaţional Regional, au fost finanţate 116 proiecte, cu 890 milioane euro, rămânând nefinanţate, dar eligibile, alte 200 de proiecte cu o valoare de 1,5 miliarde euro. În plus, pe Măsura 322 privind realizarea infrastructurii în spaţiul rural din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală au mai rămas nefinanţate 1.121 proiecte cu o valoare de 2,5 miliarde euro.
„Soluţia găsită de Guvern pentru a finanţa aceste proiecte a fost acest Program Naţional”, a spus Udrea.
Ea a ţinut să precizeze că programul nu este dedicat primăriilor conduse de PDL pentru că vor beneficia de bani toate satele din ţară. „În 1.500 de localităţi se va asigura sistemul de apa şi canal, iar în alte 800 de localităţi se va realiza infrastructura socială. Astfel, nu va exista localitate care să nu aibă apa, canal şi staţie de epurare”, a precizat Udrea.
Ea a explicat că programul se va derula începând cu 2011, lucrările urmând a fi finalizate în anul 2015. Finanţarea va fi realizată anual din fonduri externe (rambursabile sau nerambursabile), bugetare sau din alte surse legal constituite. „Finanţarea în primii doi ani va fi asigurată de executanţi (constructori), iar din 2013 Guvernul va începe să achite contravaloarea lucrărilor”, a spus Udrea.