Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunţat că are în vedere modificarea legislaţiei privind licitaţiile publice din domeniul construcţiilor pentru a elimina fenomenul de dumping care împiedică derularea unor proiecte ce beneficiază de finanţare. Ministerul a decis să limiteze la 10% majorarea sumelor necesare construcţiei, după câştigarea licitaţiei.

„Acest fenomen este întâlnit tot mai des şi în cazul programului de reabilitare termică, unde se prezintă la licitaţie firme care înaintează un preţ mult sub-evaluat şi câştigă, după care vin cu acte adiţionale care ridică preţul. Ministerul a decis, ca cel puţin pentru banii cu care contribuie, să introducă obligativitatea unui aviz în cazul unei majorări ulterioare a preţului de execuţie, care nu poate depăşi 10%. Acelaşi lucru va fi valabil şi în cazul Asociaţiilor de Proprietari, de acordul cărora va fi nevoie pentru a putea majora plafonul”, a declarat ministrul Dezvoltării Elena Udrea.

Ne întoarcem în 1995

Crisitan Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii consideră că de la începutul acestui an, piaţa s-a întors la nivelul anilor 1995-2000, când majoritatea firmelor participante la licitaţii publice practicau dumping-ul, asta după ce anii trecuţi numărul mare de proiecte a reuşit să regleze piaţa.

„O altă problemă este că firmele româneşti nu au nici o şansă în faţa contractorilor cu capital străin, care pot să prezinte lucrări similare. Astfel, noi suntem nevoiţi să lucrăm în antrepriză, la jumătate din bugetele pe care le primesc antreprenorii generali care au de obicei doar câţiva experţi şi proiectanţi”, a menţionat Erbaşu.

Elena Udrea a mai spus că anul trecut guvernul a încercat să introducă o taxă în cazul în care firmele contestau licitaţia, însă măsura a fost respinsă de Uniunea Europeană pentru că limitează dreptul firmelor.

Ea a mai anunţat că ponderea pe care o are criteriul „celui mai scăzut preţ”, în ofertele de licitaţie, ar putea fi diminuată.