”Este deja depăşit mitul românilor care nu ştiu să facă proiecte. La nivelul MDRT au fost depuse proiecte de 12 miliarde de euro, în condiţiile în care noi avem doar 4,3 miliarde de euro de la UE. Asta arată că ştim să facem proiecte, nu sunt suficiente fonduri europene pentru câte proiecte avem, de aceea trebuie să găsim surse alternative”, a spus Udrea.

Ministrul a precizat că MDRT gestionează proiecte prin Programul Operaţional Regional în valoare totală de 4,3 miliarde de euro şi că este aproape de a contracta în totalitate această sumă.

”Avem contracte semnate în valoare de aproape 3,8 miliarde de euro şi până la finalul acestui an vom finaliza de contractat toate cele 4,3 miliarde de euro alocate POR”, a susţinut ministrul.

Potrivit Elenei Udrea, cea mai importantă etapă va fi implementarea proiectelor. În acest sens, Udrea a arătat că Guvernul a luat o serie de măsuri cum ar fi crearea unei documentaţii de achiziţii unice, pentru a veni în sprijinul autorităţilor publice locale care nu au experienţă în a derula achiziţii la valori atât de mari.

”O documentaţie de achiziţii unică agreată de Comisia Europeană va sprijini autorităţile publice în a derula rapid şi cu succes aceste proceduri şi va înlătura speculaţiile legate de modul în care se direcţionează licitaţiile către firme prestabilite. (…) Sperăm ca toţi banii europeni de care ar putea beneficia România (…) să ajungă în ţara noastră pentru că avem nevoie de aceste fonduri”, a subliniat Elena Udrea.

În prezenţa premierului Emil Boc, primarul din Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi Simion Creţu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Centru, au semnat, vineri, la Primăria Târgu Mureş, două contracte de finanţare în valoare totală de 41 de milioane de lei.

Unul dintre contracte vizează modernizarea reţelei stradale din Târgu Mureş, tranşa 1, care prevede reabilitarea a 19 străzi care vor prelua fluxurile de trafic din zonele funcţionale ale municipiului.

Potrivit reprezentaţilor municipalităţii, prin reabilitarea acestor artere se doreşte îmbunătăţirea condiţiilor de trafic din municipiu şi fluidizarea circulaţiei pe cea mai aglomerată rută din oraş pe E 60, în direcţia Cluj-Napoca.

Potrivit ADR Centru, cererea de finanţare pentru acest proiect are prevăzut un buget total de 37,5 milioane de lei, din care aproximativ 30 milioane de lei reprezintă valoarea totală eligibilă spre finanţare, care include 600.000 de lei contribuţia Consiliului Local Târgu Mureş la cheltuielile eligibile.

Al doilea contract de finanţare semnat vineri, ”Sistem de monitorizare pentru siguranţa populaţiei”, face parte din PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană) Târgu Mureş şi vizează monitorizarea zonelor urbane care prezintă pericol social şi grad de infracţionalitate ridicat, prin achiziţionarea şi amplasarea a 25 de camere de supraveghere.

Acest proiect are un buget total de 3,5 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei sunt cheltuieli eligibile, iar în baza acestuia vor fi monitorizate zone cu grad de infracţionalitate ridicat cum sunt cartierele Mureşeni, Cartierul 1848, Calea Sighişoarei, Bulevardul Pandurilor şi Valea Rece.
SURSA: Agerpres