Patrimoniul RAPPS ar putea fi scos la vânzare, prin licitaţie publică, deoarece sunt foarte multe structuri turistice de cazare şi de agrement care sunt abandonate, a anunţat, marţi, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
”Îi invit pe toţi cei care vor să investească în turism să se intereseze şi să li se pună la dispoziţie lista cu aceste obiective, care vor fi scoase la vânzare prin licitaţie publică. Astăzi, un patrimoniu important şi valoros turistic aflat în proprietatea statului este abandonat”, a spus Elena Udrea, în şedinţa Consiliul Consultativ al Turismului. Ea a amintit de ”cazurile celebre” de hoteluri cărora li s-a mai dat o stea, ”aşa, pentru că sunt ale statului”, pentru a nu fi închise, dar care ”nu fac decât rău turismului românesc”. Udrea a dat ca exemple Hotelurile Bradul din Covasna și Triumf din Bucureşti, însă a subliniat că, în administrarea RAPPS sunt câteva zeci de baze de turism. ”Acestea sunt cele mai cunoscute două obiective care îmi vin în minte, dar lista este nesfârşită de hoteluri, vile turistice, obiective de agrement toate aflate în administrarea unuia sau altuia, care profită de pe urma lor”, a precizat ministrul. Udrea a mai spus că ministerul a cerut încă de acum doi ani să se vândă infrastructura turistică aflată în gestiunea RAPPS.
”S-a întârziat foarte mult şi pentru că au tot existat discuţii cu privire la modalitatea în care să se facă. Să se facă foarte transparent, cu licitaţie publică, anunţată internaţional, anunţată mondial, cum o fi, numai să se vândă aceste hoteluri, pentru că am ratat câteva ocazii ca mari lanţuri hoteliere să ajungă în Bucureşti şi să investească aici, pentru că statul nu a fost suficient de prompt pentru a da drumul acestor vânzări”, a subliniat ea.
În ceea ce priveşte data la care vor avea loc licitaţiile, Udrea a spus că, în primul rând trebuie aprobat proiectul de vânzare a întregului patrimoniu RAPPS.”Uitaţi-vă la vilele în care locuiesc foştii sau urmaşii foştilor nomenclaturişti sau ai nomenclaturiştilor moderni. Stau în vile de protocol, nu plătesc chirie, li se pare că merită să stea acolo. Nu! Dacă cineva îşi permite şi vrea să stea într-o astfel de vilă să o cumpere”, a mai subliniat şeful MDRT.
În plus, ministrul a apreciat că, prin apariţia mai multor hoteluri şi vile atât la munte, cât şi la mare, s-ar putea ajunge la preţuri mai competitive. ”În mod cert, dacă piaţa are o ofertă mai bogată, atunci şi preţurile se reglează. Nu am cum, ca ministru, într-o piaţă liberă, într-o economie de piaţă, să cer micşorarea preţurilor, atâta vreme cât există turişti care plătesc preţurile acestea. Da, piaţa se va regla pe măsură ce şi oferta se va dezvolta”, a conchis Elena Udrea.