„Iniţial, când am discutam cu reprezentanţii băncilor pentru locuinţe le-am spus că programul pare să nu fie important pentru economie. Ulterior, când interesul pentru acest program a crescut, am vazut efectul multiplicator destul de important pe care îl are în economie, pe orizontală. Am văzut că statul poate susţine de unul singur construirea de locuinţe. Cu puţini bani, o primă de la stat de 97,5 milioane de lei în 2012,  ne adresăm deţinătorilor a 400.000 de contracte”, a spus Udrea.
Efect de multiplicare
Potrivit statisticilor realizate de Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), efectul multiplicator în economie al programului băncilor pentru locuinţe este de 12, în vreme ce la nivelul Slovaciei multiplicarea este de 10 ori. De asemenea, în urma acordării primei anuale (25%), statul recuperează ulterior prin taxe şi impozite 34%.
La rândul său Petru Filip, vicepreşedinte al Senatului, a remarcat faptul că programul băncilor pentru locuinţe e unul din puţinele proiecte prin care cu bani puţini de la stat se obţine o predictibilitate pe termen lung.
„Prin acest proiect, se chetuiesc de la buget puţini bani şi beneficiezi de un efect de multiplicare foarte mare. Nu cred că în România există vreun program cu un efect de multiplicare mai mare”, a spus Filip.
Statul susţine chiar şi o creştere masivă
Întrebată în ce măsură statul va fi în stare să susţină o creştere explozivă a interesului populaţiei pentru programul băncilor pentru locuinţe, Elena Udrea a declarat că acest program fiind prioritar pentru MDRT vor fi asigurate fondurile pentru prima de stat.
„Eforturile depuse în ultima vreme de a aduce fondurile europene pentru reabilitarea termică, cea care acum pune o presiune mare pe buget, se vor resimţi în eliberarea unor sume importante de bani. Astfel, ne vor rămâne suficiente fonduri pe care să le direcţionăm către acest program prioritar, al cărui rol îl vedem extrem de benefic pentru economie. Vom putea face faţă chiar unei cereri explozive. Să speram că prin campania demarată de Asocieaţie (ABDLR n.red.) ne vom confrunta cu o aderenţă masivă”, a precizat Udrea.
Unde suntem acum
În prezent, pe piaţă acţionează două bănci pentru locuinţe, prin BCR şi Raiffeisen, ale căror active sunt prevăzute să atingă în 2011 nivelul de 1,2 miliarde lei, iar numărul de clienţi să crească până la 400.000.
Sistemul băncilor pentru locuinţe este extrem de simplu, constând într-o primă perioadă de economisire până la întrunirea unui avans de 40-50%, când clienţii beneficiază anual de încasarea primei de la stat de 25% (maximum 250 euro), apoi în accesarea unui credit în condiţii extrem de avantajoase, în lei, cu o dobândă fixă pe toată perioada, DAE mergând până la 5,75%.