Drumul vinului româno-moldovean este noul proiect al ministrului Turismului. Elena Udrea a discutat cu oficialităţile din Republica Moldova pentru a pune la punct trei „drumuri”: al vinului, al monumentelor istorice şi al mănăstirilor. Drumul vinului ar trebui să lege podgoriile situate pe cele două maluri ale Prutului. „S-ar putea vizita fabricile de vinuri de la noi din ţară, iar din Vrancea s-ar putea apoi completa cu o vizită a centrului cultural european, care
Drumul vinului româno-moldovean este noul proiect al ministrului Turismului. Elena Udrea a discutat cu oficialităţile din Republica Moldova pentru a pune la punct trei „drumuri”: al vinului, al monumentelor istorice şi al mănăstirilor.
Drumul vinului ar trebui să lege podgoriile situate pe cele două maluri ale Prutului. „S-ar putea vizita fabricile de vinuri de la noi din ţară, iar din Vrancea s-ar putea apoi completa cu o vizită a centrului cultural european, care este Iaşiul, unde sunt multe obiective turistice, după care se poate trece în Republica Moldova unde sunt podgorii vestite”, a spus Elena Udrea la finalul vizitei efectuate la Chişinău de o delegaţie română condusă de premierul Emil Boc.
Ea a precizat că, pentru realizarea acestui proiect, se va încerca accesarea fondurilor europene prin POR transfrontalier prin care vor putea fi promovate mai multe proiecte de câte trei milioane euro.
„La următoarea sesiunei de depunere de proiecte din iulie vom avea finalizat acest proiect. Avem în vedere chiar o colaborare între trei state, România, Republica Moldova şi Ucraina pentru a realiza un proiect turistic comun”, a arătat Udrea.
Dezvoltarea infrastructurii, necesară pentru promovarea turismului
Ministrul român şi-a exprimat speranţa ca cele 100 milioane euro pe care România le acordă Republicii Moldova să fie folosite pentru reabilitarea drumurilor, infrastructura fiind un element cheie în cadrul activităţii de turism.
„Fondurile nerambursabile acordate de ţara noastră Republicii Moldova vor fi utilizate la dezvoltarea infrastructurii din această ţară. În plus, banii europeni obţinuţi în cadrul proiectelor transfrontaliere vor putea fi folosiţi atât de România, cât şi de Republica Moldova, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, a locaţiilor de cazare, dar şi a obiectivelor turistice”, a mai arătat Udrea.