UE a adoptat un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Președinția belgiană a Consiliului Europei spune că ambasadorii statelor Uniunii Europene au adoptat al 14-lea pachet „puternic și substanțial” de sancțiuni.

UE a adoptat un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

Pachetul include noi măsuri punctuale și maximizează impactul actualelor sancțiuni. Potrivit informațiilor publicate pe pagina de X a Consiliului, pachetul închide „punctele vulnerabile”.

„Ambasadorii statelor Uniunii Europene tocmai au adoptat al 14-lea pachet puternic și substanțial de sancțiuni, ca reacție la agresiunea Rusiei contra Ucrainei. Pachetul include noi măsuri punctuale și maximizează impactul actualelor sancțiuni, prin închiderea punctelor vulnerabile”, a transmis Președinția belgiană a Consiliului UE pe microblogging X.

Reacțiile de pe platformă prezintă păreri mixte cu privire la această decizie.

Rusia, razboi, Europa, Ucraina
SURSA FOTO: Pexels

Ursula von der Leyen a reacționat imediat

Ursula von der Leyen a reacționat imediat după această decizie. Președintele în funcție al Comisiei Europene susține că noul pachet de sancțiuni „va opri în continuare accesul Rusiei la tehnologii esențiale”.

„Noul pachet de sancțiuni va opri în continuare accesul Rusiei la tehnologii esențiale. Va lipsi Rusia de venituri din energie și va afecta flota lui Vladimir Putin și rețeaua bancară obscură din străinătate”, a reacționat Ursula von der Leyen, președintele în funcție al Comisiei Europene.

Printre măsurile adoptate se numără restricționarea deplasărilor petrolierelor ruse care transportă clandestin petrol, prin evitarea plafonărilor de preț decise de Grupul națiunilor puternic industrializate (G7).

Germania a exprimat obiecții asupra extinderii sancțiunilor impuse Rusiei

Consiliul UE a impus primele sancțiuni asupra importurilor de gaz rusesc, scrie Reuters. Sunt interzise acțiunile de re-exportare a gazului natural lichefiat în apele Uniunii Europene, fără însă a bloca importurile directe în Uniunea Europeană, așa cum Bruxelles-ul a procedat în 2022 în privința petrolului rusesc.

În pofida deciziei Uniunii Europene de renunțare în mod gradual la achizițiile de gaze din Rusia, anumite state europene continuă să importe gaze rusești prin Ucraina.

Germania a exprimat obiecții asupra extinderii sancțiunilor impuse Rusiei. Țara a cerut evaluarea impactului, pe fondul temerilor că ar putea fi afectate activitățile industriale germane.

Vladimir Putin a semnat un acord cu Coreea de Nord

În altă ordine de idei, președintele Vladimir Putin a declarat miercuri, 19 iunie, că Rusia şi Coreea de Nord luptă „împreună” împotriva „hegemoniei” americane, conform informațiilor publicate de AFP.

Mesajul liderului de la Kremlin a venit la scurt timp după ce cele două ţări au încheiat o alianţă. Astfel, îşi asigură asistenţă reciprocă în caz de agresiune.

La rândul său, liderul nord-coreean Kim Jong-un a transmis și el un mesaj. El susține că tratatul semnat cu preşedintele rus va garanta „pace şi stabilitate” în regiune.

Potrivit sursei menționate, tensiunile sunt mari între Phenian, pe de o parte, şi Seul şi Tokyo, aliaţi ai Washingtonului, de cealaltă parte.