Acest acord-cadru vizează transferurile transatlantice de date cu caracter personal (nume, adresă sau cazier judiciar), efectuate pentru a preveni sau detecta infracţiuni penale, efectuarea de anchete şi urmăriri.
'După şase ani de negocieri, am adus la un nou nivel protecţia datelor în schimburile cu SUA', a afirmat eurodeputatul însărcinat cu acest dosar, Jan Philipp Albrecht (Verzi), apreciind că 'drepturile fundamentale ale cetăţenilor vor fi protejate mai bine decât în prezent printr-o simplă recunoaştere reciprocă a unor norme puţin crescute'.
Acest acord, pe care deputaţii l-au aprobat cu o largă majoritate de voturi (481 voturi pentru, 75 de voturi împotrivă, 88 de abţineri), stabileşte în special un cadru legal pentru activităţile de control ale autorităţilor pentru protejarea datelor, garanţii pentru respectarea drepturilor fundamentale.
Aceste drepturi includ în special pentru europeni ca şi pentru americani dreptul de a fi informaţi în caz de violare în materie de securitate a datelor lor, de a putea cere rectificarea unor informaţii incorecte sau de a face recurs în justiţie.
România: Operaţiunea Avalanche
Cinci persoane au fost reţinute, 37 de imobile au fost percheziţionate şi 39 de servere au fost ridicate în urma unor activităţi desfăşurate la cea mai amplă operaţiune de luptă împotriva criminalităţii informatice desfăşurate la nivel mondial, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de IGPR.
Potrivit IGPR, au fost identificate victime din 180 de ţări ale căror calculatoare au fost infectate cu malware. De asemenea, 220 de servere au fost trecute offline prin notificări de folosire abuzivă trimise providerilor de servicii de hosting.
Poliţia Română a participat alături de autorităţi de aplicare a legii din alte 29 de state, sprijinite de organizaţii internaţionale de aplicare a legii, la operaţiunea de luptă împotriva criminalităţii informatice.
Aceasta a fost cea mai amplă operaţiune de acest gen, peste 800.000 de domenii web fiind indisponibilizate, blocate sau scoase de sub controlul infractorilor informatici.
În România, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice din cadrul Inspectoratului au pus în aplicare ordonanţele de ridicare de date informatice emise de procurorii DIICOT. Astfel, au ridicate 8 servere găzduite în România, ai căror clienţi sunt cetăţeni străini.
Ordonanţele de ridicare de date informatice au fost emise în urma unor solicitări de conservare emise de autorităţile judiciare din Germania, în baza prevederilor Convenţiei de la Budapesta.
Ţările implicate în această acţiune sunt Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Belize, Bulgaria, Canada, Columbia, Finlanda, Franţa, Germania, Gibraltar, Ungaria, India, Italia, Lituania, Luxemburg, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Singapore, Suedia, Taiwan, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii.
AGERPRES