S-a aprobat comercializarea făinii de greieri în țările UE, ca aliment nou, sub formă de pulbere parțial degresată. Oficialii europeni au autorizat deja consumul de larve și lăcuste.

Pentru o perioadă de cinci ani va exista o singură firmă autorizată să introducă pe piața UE noul aliment, cu excepția cazului în care un solicitant obține ulterior o autorizație pentru același produs, potrivit publicației Il Sole 24 Ore.

La ce alimente va fi utilizată făina de greieri?

Comisia UE a aprobat utilizarea făinii de greieri în diverse alimente.

Printre acestea se numără: pâine, biscuiți, batoane de cereale, biscuiți, paste umplute și neumplute produse uscate, sosuri, din leguminoase și legume, în pizza, produse din paste, zer praf, produse înlocuitoare de carne, supe sau chiar băuturi asemănătoare berii, produse din ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale.

În martie 2022, Autoritatea europeană pentru Siguranța Alimentară a adoptat un aviz științific privind siguranța pulberii parțial degresate de Acheta domesticus întreg, care a devenit astfel un nou aliment.

Despre acest subiect a vorbit, în urmă cu jumătate de an, și ministrul Agriculturii, Petre Daea. El a insistat ca românii să nu înlocuiască mâncarea tradițională din țara noastră cu greieri, viermi sau insecte, cum mănâncă alte popoare.

Reacția categorică a ministrului Petre Daea

„Trebuie să fim consecvenți și în același timp stăruitori în a ne păstra tradițiile”, a spus, atunci, ministrul Agriculturii.

„Mă, nu mâncați făină de greieri, ce căutați cu greieri? Lăsați-i să cânte acolo unde sunt. Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnați, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme.

N-are rost să faceți un asemenea efort. Iar noi trebuie să fim consecvenți și în același timp stăruitori în a ne păstra tradițiile și consecvenți în a face ce trebuie”, a comentat ministrul Petre Daea în august 2022.

Greierele de casă este a treia insectă declarată comestibilă la nivel european după viermele galben și lăcustă. În anii 2000, ONU anunţa că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare şi creşterea lor poluează mai puţin.

În anul 2017, în Finlanda a început să se vândă pâinea cu insecte. Producătorii au dat asigurări că, dacă nu ştii, nu simţi nicio diferenţă. În schimb, spun ei, este mult mai hrănitoare.