Interdicții stricte pentru jucăriile vechi și riscurile substanțelor chimice

Regulamentele europene vin ca o măsură de protecție a sănătății copiilor, fiind extinse la substanțele chimice periculoase folosite în jucării. Printre acestea se numără PFAS (substanțele perfluorinate și alchilate), care au fost folosite din anii 1940 în diverse produse de larg consum, inclusiv în jucării. Expunerea la PFAS este asociată cu o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv afecțiuni ale tiroidei, leziuni hepatice, obezitate, diabet, un risc crescut de cancer la sân, rinichi și testicul și un răspuns imunitar scăzut la vaccinuri.

De asemenea, cercetările sugerează că expunerea la aceste substanțe în copilărie poate avea efecte adverse chiar și la doze foarte mici, afectând sănătatea pe termen lung.

De aceea, noile reglementări interzic jucăriile vechi, care nu respectă standardele de siguranță impuse de UE, pentru a evita riscurile asupra sănătății celor mici.

Autoritățile europene au decis că este mai sigur ca părinții să evite să își lase copiii să se joace cu aceste jucării care pot conține substanțe chimice periculoase, care nu pot fi detectate cu ușurință doar prin aspectul exterior al produselor.

Pașaport digital pentru jucăriile noi

Pe de altă parte, jucăriile noi vor avea o reglementare mai strictă, cu scopul de a proteja copiii de riscurile chimice. Acestea vor fi însoțite de un „pașaport digital” – un cod QR aplicat pe ambalajul fiecărei jucării, care va oferi acces direct la informații detaliate despre produs.

Acestea vor include instrucțiuni de utilizare în format digital și avertismente referitoare la posibilele pericole asociate cu jucăria, în cazul în care designul nu a reușit să elimine complet riscurile legate de substanțele chimice.

copii, jucării
Sursă: Dreamstime

Scopul acestui pașaport digital este de a spori gradul de informare al părinților, care vor putea verifica rapid siguranța jucăriilor și vor fi avertizați cu privire la orice pericol ascuns.

În plus, etichetele aplicate direct pe ambalaje vor include și detalii despre substanțele chimice utilizate în producerea jucăriilor, având rolul de a spori transparența și responsabilitatea producătorilor.

Siguranța copiilor este o prioritate europeană

Dr. Marilena Marraudino, cercetător în neuroendocrinologie la Institutul de Neuroștiințe Cavalieri Ottolenghi, subliniază importanța acestor noi reglementări, menționând că „copiii merită cele mai sigure jucării posibile.”

De asemenea, aceasta atrage atenția asupra importanței ca părinții să devină mai informați în legătură cu riscurile pe care le pot reprezenta jucăriile vechi și pericolele ascunse ale substanțelor chimice.

Noile reglementări sunt o oportunitate de a educa părinții despre importanța siguranței produselor oferite celor mici, dar și despre impactul pe care îl pot avea expunerile timpurii la substanțe periculoase asupra dezvoltării lor pe termen lung.