Cutremur în sistemul bancar din România
Comisia Europeană a hotărât să demareze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către România, în ceea ce privește transpunerea incorectă a Directivei privind creditele ipotecare (Directiva 2014/17/UE).
Această directivă prevede ca intermediarii de credite autorizați în alte state membre să poată desfășura activități pe teritoriul României, fie de la distanță, fie prin înființarea unei sucursale locale.
„Comisia Europeană a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor [INFR(2024)2247] prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru transpunerea incorectă a Directivei privind creditele ipotecare (Directiva 2014/17/UE).
Scopul directivei sus-menționate este de a crea o piață unică eficientă și competitivă pentru consumatori, creditori și intermediarii de credite, cu un nivel ridicat de protecție a consumatorilor în domeniul creditelor ipotecare.
Directiva impune ca intermediarii de credite autorizați în alte state membre să își poată desfășura activitatea în România, fie de la distanță, fie prin intermediul unei sucursale locale. Aceștia pot lucra pe baza autorizării lor în statul membru de origine și fără nicio autorizație sau înregistrare suplimentară din partea autorităților române”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit sursei citate, România nu a transpus corect anumite prevederi ale Directivei privind creditele ipotecare. Ca urmare, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere autorităților române, care au la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate. În cazul în care nu va primi un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.
Prin pachetul său lunar de decizii privind constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană are ca obiectiv acționarea în justiție a statelor membre care nu au respectat obligațiile impuse de legislația UE.
Aceste decizii, ce vizează diverse sectoare și politici ale Uniunii Europene, sunt destinate să asigure aplicarea corectă a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor, conform unui comunicat al Comisiei Europene.
Ce se va întâmpla cu creditele în 2025
Amintim că recent, Banca Națională a României (BNR) a tras un semnal de alarmă privind riscul crescut de nerambursare a creditelor în perioada următoare, prognozând o creștere a acestora pe toate principalele segmente de credit până în 2025.
În raportul Băncii Naționale a României (BNR), se subliniază că, deși riscul de credit a fost limitat până în prezent, preocupările în acest sens rămân prezente. În general, capacitatea sectorului real de a face față serviciului datoriei a avut o evoluție mixtă de la ultimul raport, dar continuă să se mențină la nivele adecvate.
BNR a emis un avertisment cu privire la riscul crescut de nerambursare a creditelor. În ceea ce privește portofoliul de credite acordate companiilor nefinanciare, s-a observat o îmbunătățire a calității acestuia începând cu anul 2024, iar rata creditelor neperformante a ajuns la 3,8% în septembrie 2024. Mai multe puteți citi aici.