Inițiativa Comisiei Europene pentru o mai bună pregătire a cetățenilor

Cetățenii trebuie să fie pregătiți de război. Uniunea Europeană ia măsuri pentru a asigura o pregătire mai bună a cetățenilor și statelor membre în fața crizelor viitoare, cu scopul de a preveni panicile și de a spori reziliența în fața pericolelor.

Comisarul european pentru pregătire și gestionarea situațiilor de criză, Hadja Lahbib, a anunțat că Bruxelles-ul va introduce oficial o inițiativă de pregătire pentru crize, care va fi prezentată în cadrul unei strategii extinse, ce include atât aspecte civile, cât și militare.

Uniunea Europeană, Europa, UE, steag
SURSA FOTO: Dreamstime

Pregătirea pentru 72 de ore în fața crizelor

Cetățenii trebuie să fie pregătiți de război. Lahbib a subliniat că, în cadrul acestei strategii, fiecare cetățean european ar trebui să fie pregătit pentru cel puțin 72 de ore în fața unei crize.

Conform unui raport din anul precedent, această pregătire include nu doar cunoașterea pașilor de urmat în fața unui pericol, dar și realizarea unor planuri pentru diverse scenarii, o metodă eficientă de prevenire a panicii, asemenea evenimentelor de la începutul pandemiei COVID-19, când rafturile magazinelor au fost golite de produse esențiale.

Trusa de „reziliență” pentru gospodării

În acest sens, Comisia Europeană va încuraja gospodăriile să își formeze truse de „reziliență” ce ar putea include articole esențiale, precum chibrituri, documente de identitate și alte obiecte utile, care să fie păstrate într-o pungă impermeabilă, ușor accesibilă în cazul unei crize.

De asemenea, o „zi națională de pregătire” va fi introdusă pentru a încuraja statele membre să-și respecte planurile interne de gestionare a crizelor, cu scopul de a crea o coordonare mai eficientă între națiuni.

Cetățenii trebuie să fie pregătiți de război. Inspirație din modelele scandinave de pregătire

Cetățenii trebuie să fie pregătiți de război. Strategia se bazează pe recomandările unui raport recent prezentat Comisiei Europene de fostul președinte al Finlandei, Sauli Niinisto, și împrumută idei din modelele de pregătire aplicate în țările scandinave, precum Finlanda, Suedia și Danemarca.

Aceste state au intensificat eforturile de pregătire a gospodăriilor pentru crizele iminente, fie ele conflicte, dezastre naturale, pandemii sau amenințări cibernetice.

Apelul eurodeputaților pentru un ghid național de pregătire

În același timp, trei eurodeputați din grupul Renew au transmis o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îndeamnă instituția să distribuie fiecărei gospodării din Uniunea Europeană un ghid despre cum să se pregătească pentru o gamă largă de crize.

Acesta ar include sfaturi despre gestionarea unor eventuale conflicte, dezastre climatice, crize de sănătate publică și atacuri cibernetice, asigurându-se astfel că cetățenii europeni sunt bine informați și pregătiți pentru orice eventualitate.

Prin această inițiativă, Bruxelles-ul își propune să crească gradul de conștientizare și să întărească solidaritatea între statele membre, creând un cadru mai sigur și mai rezilient pentru întreaga Uniune Europeană.