Uniunea Europeană a dat ordin! România și alte cinci state membre ale blocului comunitar sunt somate să transpună integral Directiva privind asigurarea auto. Iată despre ce este vorba, mai exact.
România și alte cinci state UE, somate să transpună integral Directiva privind asigurarea auto
Comisia Europeană a decis joi să trimită avize motivate către Bulgaria, Spania, Letonia, Malta, Portugalia și România, întrucât aceste țări nu au informat Comisia despre transpunerea completă în legislația națională a Directivei modificate privind asigurarea auto.
Avizul motivat trimis către România, Bulgaria, Spania, Letonia, Malta și Portugalia reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement.
Conform unui comunicat al Comisiei Europene, Directiva privind asigurarea auto are ca scop consolidarea protecției pentru victimele accidentelor rutiere în întreaga Uniune Europeană. În acest sens, directiva modificată clarifică sfera de aplicare a acestei protecții, simplifică verificarea asigurării auto obligatorii și introduce un mecanism de despăgubire a victimelor în situațiile de insolvență a asiguratorului responsabil.
Totodată, directiva facilitează schimbarea asiguratorului pentru deținătorii de polițe, asigurând un tratament echitabil și nediscriminatoriu al certificatelor privind istoricul daunelor.
Ce garantează noile reglementări
Noile reglementări vor garanta că persoanele cu un istoric de daune înregistrat într-un alt stat membru al UE vor fi tratate în mod egal cu asigurații naționali, beneficiind de aceleași reduceri care s-ar aplica unui deținător de poliță național cu profil similar.
Acest aspect va contribui la asigurarea unor condiții de asigurare la fel de avantajoase pentru aceste persoane. Deținătorii de polițe vor avea dreptul de a solicita o declarație privind daunele de răspundere civilă asociate vehiculului lor pentru ultimii cinci ani.
De asemenea, statele membre trebuie să se asigure că, în cazul în care o companie de asigurări ia în considerare istoricul daunelor la stabilirea primelor, aceasta va trata declarațiile emise în alte state membre ca fiind echivalente cu cele interne, inclusiv în privința aplicării oricăror reduceri.
Termenul-limită pentru transpunerea directivei în legislația națională a fost stabilit pentru 23 decembrie 2023.
Comisia a trimis o scrisoare la începutul anului
La data de 25 ianuarie 2024, Comisia a trimis o scrisoare de notificare formală statelor membre vizate, solicitând explicații pentru necomunicarea transpunerii complete a directivei. Neprimind un răspuns satisfăcător, Comisia a hotărât să emită avize motivate adresate Bulgariei, Spaniei, Letoniei, Maltei, Portugaliei și României.
Aceste state dispun acum de un termen de două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia ar putea decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu aceste situații.