Aceste electrocasnice vor dispărea de pe piață în 2025. Anul viitor vine cu schimbări majore, inclusiv în domeniul electrocasnicelor. Iată ce prevede o decizie a Uniunii Europene.
Aceste electrocasnice vor dispărea de pe piață în 2025
Aceste electrocasnice vor dispărea de pe piață în 2025. Uniunea Europeană a luat decizia de a interzice vânzarea unor astfel de dispozitive, argumentând că acestea consumă o cantitate semnificativă de energie electrică.
Conform unei decizii a Uniunii Europene, începând cu iulie 2025, va fi interzisă fabricarea anumitor tipuri de uscătoare de rufe. Este vorba despre uscătoarele de haine pe bază de condensare. Acestea nu vor mai fi comercializate deoarece sunt considerate ineficiente din punct de vedere energetic.
Noile reglementări ecologice adoptate de Comisia Europeană permit utilizarea uscătoarelor de rufe care utilizează tehnologia pompelor de căldură, deoarece acestea au un impact mai mic asupra mediului. Aceste electrocasnice vor consuma, în medie, aproximativ 2400 de Wați.
În prezent, pe piață sunt disponibile uscătoare de rufe atât cu condensator, cât și cu pompă de căldură, însă cele din urmă au un consum semnificativ mai mic, de doar 280 de Wați. În urma noii reglementări UE, producătorii vor avea la dispoziție un termen de 18 luni pentru a se conforma cerințelor impuse.
Ce obligații vor avea producătorii
Producătorii vor avea obligația de a pune la dispoziția consumatorilor și reparatorilor o listă completă cu piesele de schimb necesare pentru electrocasnice. Această măsură urmărește să încurajeze repararea aparatelor deteriorate, în locul înlocuirii lor cu modele noi, adesea mai costisitoare.
De asemenea, sistemul actual de etichetare energetică, bazat pe clasificarea de la A+++ la D, va fi înlocuit cu o scară nouă, de la A la G. Această schimbare are scopul de a simplifica clasificarea și de a oferi o imagine mai clară a eficienței energetice a produselor. Produsele încadrate în categoria A vor fi considerate cele mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.
Potrivit unui comunicat al CE, „se preconizează că măsurile publicate vor conduce, până în 2040, la reduceri cumulate ale energiei și ale emisiilor de gaze cu efect de seră de aproximativ 15 TWh și, respectiv, 1,7 milioane de tone de CO2 echivalent. Acest lucru poate fi comparat cu consumul anual de energie electrică a aproximativ 2,6 milioane de vehicule electrice”.
„Îmbunătățirea eficienței energetice ca urmare a noilor măsuri are potențialul de a economisi aproximativ 2,8 miliarde EUR pentru consumatori. Uscătoarele cu pompă de căldură s-au dovedit a fi mai eficiente din punct de vedere energetic în comparație cu alte tehnologii.
În prezent, în UE sunt utilizate aproximativ 60 de milioane de uscătoare de uz casnic. Adoptarea noilor norme ar contribui la accelerarea în continuare a vânzărilor pe piață ale uscătoarelor de rufe cu tambur cu pompă de căldură, mai eficiente din punct de vedere energetic”, mai precizează sursa citată.